Det danska bokförlaget Lindhardt & Ringhof anklagas för en indirekt form av koppleriverksamhet. Det är i nättidningen Frihedsbrevet som flertalet medarbetare och en författare vittnar om en arbetskultur präglad av skräck, gränslöshet – och sexuella trakasserier.
– Fler än 15 olika källor med erfarenhet från förlaget har beskrivit en grov och sexualiserande ledning, säger Jeppe Bentzen, som tillsammans med kollegan Emil Findalen, granskat förlaget. Lindhardt & Ringhof ägs av mediekoncernen Egmont och de ger ut författare som Donna Tartt, Margaret Atwood och Barack Obama.
Blundar för sexuella trakasserier
I en av artiklarna vittnar en tidigare kvinnlig medarbetare om att hon blivit tillfrågad att övernatta i en stuga med en TV-personlighet. Personligheten har tidigare skickat sexuella meddelanden till henne, vilket förlaget var medvetna om. Trots det ber de henne övernatta i stugan, för att de vill säkra att programledarens biografi ska ges ut på förlaget.
– Det här summerar hela kulturen på arbetsplatsen. De prioriterar sina författare högre än sina medarbetare, säger Jeppe Bentzen.
Väl i den av förlaget hyrda stugan utsätts medarbetaren, som är i tjugoårsåldern, för sexuella trakasserier och övergrepp. Bland annat vaknar hon av att TV-programledaren onanerar bredvid henne i sängen.
En annan tidigare författare berättar om att förlaget vid flertalet tillfällen erbjudit honom unga tjejer som en sorts lockbete och han beskriver en kultur där författare har tillgång till kvinnliga anställda.
Debatt briserar på kultursidorna
I Danmark har artiklarna lett till en ny metoo-våg och debatten har exploderat på landets kultursidor. Som svar på artikeln om programledaren har ett 15-tal av förlagets författare gått ut i försvar för Lindhardt & Ringhof. Till en början förnekade förlaget anklagelserna och menade då att det var en hämnd från tidigare medarbetare för att de har blivit av med jobbet.
– Vi vet att ledningen var väl medvetna om TV-programledarens agerade, men de förnekande till en början att arbetskulturen ser ut som den gör, säger Jeppe Bentzen.
Förnekandet drogs dock mer eller mindre tillbaka efter att Frihedsbrevet publicerat en artikel där tolv tidigare medarbetare och en författare bekräftar arbetskulturen.
– Nu har de istället infört en så kallad ”utvidgad trivselundersökning”, säger Jeppe Bentzon.