ALT-text: En suddig bakgrund med flera hashtags som spänner över olika ämnen relaterade till samhälle och kultur, inklusive #metoo, #tystdansa, och #tystnadtagning, som illustrerar aktuella diskussioner och teman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror att de tusentals berättelserna från kvinnor från sju år sedan finns kvar i vårt kollektiva minne”, säger Marie Eriksson, lärare och forskare i socialt arbete. I videon svarar hon på tre frågor om #metoo-rörelsen i dag. Foto: Arkivbild SVT

Tre frågor om: #metoo – vad hände sedan

Uppdaterad
Publicerad

För sju år sedan spred sig #metoo över världen via sociala medier och ledde till upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier. Då trodde forskaren Marie Eriksson att det skulle leda till förändring. Men blev det så? – Både ja och nej.

Den 15 oktober 2017 tog #metoo fart när skådespelerskan Alyssa Milano uppmanade alla som någon gång blivit utsatta för sexuella övergrepp att tweeta metoo, efter avslöjandet om övergrepp av Hollywoodproducenten Harvey Weinstein.

I Sverige startades större upprop där hela branscher slöt upp för att vittna, som till exempel skådespelaruppropet #Tystnadtagning.

Kampanjen #MeToo

För att uppmärksamma att det är sju år sedan #metoo visas nu kläder som kvinnor hade på sig när de utsattes för sexuella övergrepp, tillsammans med deras berättelser, på en utställning på Kalmar läns museum.

Marie Eriksson är lärare och forskare i socialt arbete på Linnéuniversitetet. Hennes forskning kretsar kring våld mot kvinnor i nära relationer. I videon svarar hon på vad #metoo har lett till, om rörelsen fortfarande spelar någon roll och om det blev den förändringen hon trodde för sju år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet