Ingen fransk Oscarsgala för sexbrottsmisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Årets Césarpris, som är den franska motsvarigheten till Oscarsgalan, förbjuder alla som har misstänks eller har dömts för sexualbrott att närvara vid ceremonin. Om sådana personer fortsatt kan prisas är oklart.

En fransk skådespelare utreds av polis efter att han anklagats för två fall av våldtäkt och ett fall av misshandel mot sin partner. Detta skapade oro för att protester skulle bryta ut under galan, som hålls i februari.

Skådespelaren har setts som en potentiell pristagare i kategorin Årets nykomling. Själv nekar skådespelaren till brottet.

Senast 2020 utbröt protester på Césargalan efter att Roman Polanski, som dömts för barnvåldtäkt på 1970-talet, vann priset i kategorin Bästa regissör.

Nu uppger Césarakademin i ett pressmeddelande att alla som potentiellt kan dömas till fängelse för våldsbrott av en sexuell eller sexistisk natur kommer att exkluderas från att närvara på årets ceremoni. Däremot är det oklart om dessa personer kan vinna pris på årets gala, uppger flera medier.

Det diskuteras fortfarande inom akademin om personer som misstänks eller dömts för sexualbrott även ska bli helt exkluderade från framtida nomineringar och utmärkelser. Ett besked kommer att ges under de kommande veckorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.