En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar demonstranter som håller en stor banderoll med texten ”FREE POLITICAL PRISONERS”. Den högra sidan visar en person som sprayar färg på en tavla av solrosor, vilket tyder på en protest i samband med politik eller konst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du aktionen 2022 då miljöaktivister kastade soppa på Van Goghs målning. Foto: EBU

Kastade tomatsoppa på van Gogh – aktivister döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Två miljöaktivister döms av brittisk domstol för att ha kastat tomatsoppa på Vincent van Goghs kända målning ”Stilleben av 14 solrosor” från 1888.

Bakom aktionen, som ägde rum på National Gallery i London i oktober 2022, stod klimatorganisationen Just Stop Oil. Motivet sades då vara att sätta press på Storbritanniens regering om att stoppa alla nya olje- och gasprojekt.

De dömda kvinnorna är båda i 20-årsåldern och döms mot sitt nekande till två års respektive 20 månaders fängelse.

Den berömda målningen hade ett glasskydd och skadades inte i samband med aktionen.

Bara timmar efter domen blivit känd på fredagen upprepades aktionen på National Gallery i London. Tre aktivister kastade något med "en soppliknande konsistens" på två av van Goghs verk, enligt galleriet skriver AFP.

Tre personer, varav en i 25-årsåldern och två i 70- respektive 80-årsåldern, har gripits för dådet som Just Stop Oil än en gång säger sig ligga bakom. Aktionen ska enligt organisationen ses som "en upprorshandling", skriver AFP.

Målningarna ska vara oskadda och galleriet hoppas kunna öppna utställningen igen så snart som möjligt.

Efter domen samlades klimataktivister utanför domstolen Southwark Crown Court. Talespersonen för Just stop oil, Grahame Buss, kallar domen mot 20-åringarna för ”ett justitiemord”.

I videon nedan ser du hans reaktion.

En person står utomhus i en park med träd och grönska i bakgrunden. Marken är täckt av löv, och i bakgrunden syns andra personer som sitter på bänkar. Det är en mulen dag och omgivningen har en lugn atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimataktivister protesterar mot vad de anser vara politiskt motiverade fängelsedomar. Foto: EBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.