Internethandel bakom uppsving för bokbranschen, enligt rapport

Uppdaterad
Publicerad

Enligt siffror från bokbranschen ökade den svenska bokförsäljningen med 4,2 procent 2017 – tack vare internethandel och digitala abonnemangstjänster. Men vad gäller försäljningen av böcker i de svenska bokhandlarna var trenden den motsatta, enligt rapporten.

Under flera år har den svenska bokbranschen genomgått stora förändringar – och enligt nya siffror ser den nu ut att vara på rätt väg.

2017 ökade bokförsäljningen i landet med 4,2 procent, tack vare internethandeln och digitala abonnemangstjänster som Bookbeat, Nextory och Storytel. Men det positiva resultatet gäller inte böcker i bokhandeln och i dagligvaruhandeln, där försäljningen istället minskade.

Faktum är att internethandeln och digitala abonnemangstjänster i dag är större än försäljningen hos landets bokhandlare och i dagligvaruhandeln tillsammans, enligt rapportförfattaren Erik Wikberg.

– Stockholm var det sista området där fysisk bokhandel var större än internetbokhandeln, men även det har vänt från och med nu.

Internetvana bakom uppsving, enligt rapportförfattare

Enligt Erik Wikberg beror förändringen på att människor handlar mer på internet i allmänhet och att vi har blivit vana vid att lyssna på musik och titta på film via abonnemangstjänster – vilket leder till att det känns naturligt att även konsumera böcker på samma sätt.

Erik Wikberg menar att det finns en överdriven rädsla för att människor ska konsumera mindre annan litteratur på grund av abonnemangstjänsterna.

– Jag tror att det ofta är tvärtom, om man får upp ett intresse för litteratur så kommer man konsumera mer böcker i olika format och försäljningskanaler, säger han.

Barn- och ungdomslitteraturen fortsätter öka

Ytterligare en trend inom branschen är att barn- och ungdomslitteraturen i Sverige fortsätter att visa ökade försäljningssiffror.

Vad gäller försäljningen av skönlitteratur, deckare och spänning, populär facklitteratur och mat och dryck kan man däremot se en minskning.

– Barnböcker är den genre som står ut, för annars kan man se att genrer går upp och ner, men barnböcker har ökat även i år från höga nivåer och det är förstås glädjande eftersom det är där branschens framtid ligger, säger Erik Wikberg.

Både Erik Wikberg och Mats Ahlström, som är ordförande för Svenska Bokhandlareföreningen, tror att uppgången beror på de dåliga resultaten i PISA-undersökningarna för några år sedan.

– Sedan dess har vi döpt om höstlovet till läslov, vi har en världsboksvecka, vi har berättarministeriet och stora insatser från biblioteken, säger Mats Ahlström.

– Dessutom har vi en väldigt stark utgivning hos barnboksförlagen, säger Erik Wikberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.