Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Presidentfrun Jill Biden delade ut en Grammy till Shervin Hajipour i fjol. Hör mer om låten ”Baraye” i videon. Arkivbild. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Uppgifter: Iran benådar Grammyvinnare från fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske singer-songwritern Shervin Hajipour ska ha blivit benådad från ett tre år långt fängelsestraff, skriver ABC News.

Hajipour släppte 2022 låten ”Baraye” i samband med oroligheterna i Iran efter Mahsa Zhina Aminis död. Låten blev ett slags hymn till protesterna och fick spridning världen över. Men Hajipour dömdes till tre år och åtta månaders fängelse för att ha ”uppviglat och provocerat människor att göra upplopp för att störa den nationella säkerheten”.

Året efter tilldelades han en amerikansk heders-Grammy för låten, den första som delats ut för en låt för social förändring. Priset presenterades på scen av presidentfrun Jill Biden.

ABC News skriver att Irans högsta ledare ayatollah Ali Khamenei benådade och omvandlade Irans högsta ledarestraffen för 2 887 fångar i fredags. Det är dock oklart om Hajipours fall är en del av det amnestibeslutet.

På Instagram uttalar sig Shervin Hajipour i en video:

”En ny order hade utfärdats om amnesti och den inkluderade mitt fall som helt har avskrivits”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.