• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Gareth Cattermole

Iran om Abassis film: Falsk och vidrig

Uppdaterad
Publicerad

Zar Amir Ebrahimi vann pris för bästa kvinnliga skådespelare i Cannes i lördags för sin insats i ”Holy spider”. Nu kommenterar Iran utnämningen och anklagar festivalen för att begå en ”partisk och politisk handling genom att prisa en falsk och vidrig film”.

Filmen, regisserad av svensk-iranske Ali Abbasi, baseras på händelser från början av 2000-talet då en gift trebarnsfar mördade 16 prostituerade kvinnor i den heliga staden Mashhad och blev känd som ”Spider killer”. Polisen, som ansåg att han ”rensade upp på gatorna”, var föga intresserad av att gripa honom.

En kvinnlig journalist, spelad av Zar Amir-Ebrahimi, bestämmer sig för att undersöka seriemorden. Till sist grips mördaren och ställs inför rätta – och blir på kuppen martyr och en form av folkhjälte.

Nu har Cinema organisation of Iran, knuten till kulturdepartementet, officiellt uttalat sig om Abbasis film och menar att den presenterar ”en förvrängd bild av det iranska samhället och öppet kränker shiamuslimernas tro”.

Det sägs vidare att filmen ”följer samma väg som Salman Rushdie i 'Satansverserna'”.

Ali Abbasis ambition var att spela in filmen i Iran och han hade flera möten med kulturministern, men insåg efter ett år utan svar att det skulle bli ett nej. Filmen spelades i stället in i Jordanien.

Filmens kvinnliga stjärna Zar Amir Ebrahimi började sin karriär i Iran, men tvingades gå i exil efter en smutskastningskampanj om hennes kärleksliv 2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.