Isak Sundström gör poesi av dödsrunor – golf återkommande tema

Uppdaterad
Publicerad

I sin nya bok gör författaren och musikern Isak Sundström poesi av dagstidningarnas dödsrunor. Babels reporter Johan von Sydow har träffat honom för att prata om de minnesord som ska definiera betydelsen av en människas liv. 

”Vi är många som har berörts i djupet av våra hjärtan” är en bok om livet och döden med dagstidningarnas dödsrunor som utgångspunkt. 

– Texterna är ju som ett slags CV över livet och in i döden. De ska legitimera att livet har varit innehållsrikt, säger Isak Sundström.

Han har under flera år samlat dödsrunor i dagspressen. I dikterna har texterna bearbetats och alla personer har avidentifierats. Boken återspeglar det faktum att det oftast är äldre män som får sin dödsruna i tidningen. Deras karriär och golfspelande är något som ofta återkommer i minnesorden.

Ur boken: ”Hans golfswing var rytmisk och avundsvärt enkel.”.

Började som ljudkonstverk

Boken började egentligen som ett ljudkonstverk som där Sundström lät den numer avlidna golfkommentatorn Göran Zachrisson läsa in flera av dikterna han skapat. 

– Golfbanan är en form av dödslandskap. Den är artificiell och nästan uppbyggd som en målning. Jag var intresserad av hur den påminde om det romantiska måleriet som heter arcadiamotiv. Målningar som föreställer en paradisisk tillvaro där man hamnar efter att man dör, säger Isak Sundström.

Se hela intervjun med Isak Sundström i Babel på SVT Play eller på SVT2 den 16/4 klockan 20.00.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.