Islands Eurovision-bidrag vill kritisera Israel på scen

Uppdaterad
Publicerad

Bandet Hatari, som beskriver sig själva som en anti-kapitalistisk BDSM-technogrupp vann Söngvakeppnin, den isländska motsvarigheten till Melodifestivalen i helgen. Gruppen är kritisk mot värdnationen Israel och har tidigare utmanat premiärminister Netanyahu på en ”isländsk wrestling-match”.

I en tidigare intervju med den isländska tidningen Studin har Hatari (som betyder hat) sagt att de vill använda Eurovision-rampljuset för att kritisera Israel, skriver Jerusalem Post.

– Om Islands deltagare inte använder sitt inflytande för att påpeka det uppenbara: Absurditeten i att skutta runt och dansa samtidigt som miljoner personer ett par mil bort har begränsad frihet och lever med konstant osäkerhet kring sin säkerhet, då har vi misslyckats, säger gruppen i intervjun.

Utmanat Netanyahu

Innan gruppen utsågs till årets ESC-bidrag utmanade de även Israels president Benjamin Netanyahu på isländsk wrestling, rapporterar det isländska public service-bolaget RÚV.

I Söngvakeppnin utses finalens fem deltagare av publik och jurygrupper, som i Melodifestivalen.

Efter att israeliska Netta kammade hem vinsten förra året skrev 17 000 personer, bland dem en tidigare isländsk Eurovision-deltagare, på ett upprop för att Island inte skulle delta i årets Eurovision.

Nu återstår det att se om Hatari kommer att ta sig hela vägen till Tel Aviv. Samarbetsorganisationen EBU:s regler slår fast att ”inga låttexter, tal eller gester av politisk, kommersiell eller liknande natur tillåts under Eurovision song contest”.

Island kan reglerna

I ett uttalande till Kulturnyheterna skriver Eurovision:

”EBU och tv-bolaget som agerar värd vidtar alla nödvändiga åtgärder för att slå vakt om evenemangets icke-politiska karaktär.”

Någon diskvalificering verkar det dock inte vara tal om i dagsläget:

”Islands EBU-medlem RÚV är väl medvetna om reglerna och ser fram emot att tävla i Tel Aviv i maj.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.