Hans Caldaras är musiker, författare och debattör i frågor som rör romer i Sverige.
Hej Hans! 2012 skulle ju bli ett romskt kulturår i Sverige, på initiativ av regeringen. Tycker du att det blev så?
– Jag är lite allergisk mot att man tillägnar endast ett år för det ena eller det andra, som i detta fall för att belysa och förmedla romsk kultur. Man kan undra vad som händer härnäst, har romsk kultur ett liv efter detta? Det förvånar mig att skolor i landet i år har visat svagt intresse för romer och det romska kulturåret. Man har inte brytt sig om att undervisa om romer eller ha romska temadagar i samma utsträckning som tidigare år.
Den romska kulturen har ju visats upp en del under året, trots allt. Vilket evenemang var mest lyckat, tycker du?
– Det arrangemang, som i mitt tycke har varit mest givande har varit den romska kulturveckan i början av november, den bestod bland annat av seminarier, författarbesök, en utställning och slutade med en festival på Södra Teatern med endast inhemska romska artister och musiker.
Om man inte har koll på romsk kultur men vill lära sig – var ska man börja? Kan du tipsa om någon artist/skiva, bok eller något annat?
– Idag finns ett flertal böcker för barn och vuxna som skildrar romsk historia, kultur, liv och leverne. Jag kan nämna Katarina Taikons barnbokserie ”Katitzi” i 13 delar som även finns som tv-serie och på DVD. Gunilla Lundgren har, tillsammans med romska ungdomar skrivit ett tjugotal böcker på temat romer. Journalisten Lawen Mohtadi har i år gett ut ”Den dag jag blir fri”, en skildring av bland annat Katarina Taikons kamp under 1960-talet för romernas berättigande i landet.