För journalisten Mina Dennert handlar gruppen ”Jag är här” i grunden om demokrati:
– Det ska vara kul att prata politik, det är det inte om man blir hotad. Ska vi ha en demokrati måste folk våga delta i samtalet mellan valen, man kan inte bara gissa vad man ska rösta på vart fjärde år, säger hon till Kulturnyheterna.
Bemöter med saklighet och fakta
Gruppens grundidé är att medlemmar går in där hat och hot uppstår för att verka som en motvikt i kommentarsfälten.
– Våra medlemmar besvarar kommentarerna. Vi peppar och stöttar varandra till att bemöta med saklighet och fakta. Vårt syfte är att få bort hatet och de som försöker tysta åsikter. Då kan vi ha respektfulla samtal om de politiska frågorna, säger Mina Dennert.
Sedan starten i maj 2016 har gruppen fått drygt 70.000 medlemmar och flera kända profiler som Malena Ernman och Henrik Schyffert har uppmärksammat initiativet.
”Ett väldigt ansvar”
Även kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har visat sitt stöd för gruppen.
– Då har vi ju skött vårt jobb, om ett statsråd vågar lägga ut en sådan bild så har vi ju visat att vi är någon att lita på. Men det är också ett väldigt ansvar. Vi som modererar gör hela tiden avvägningar.
Det viktiga för rörelsen är att man aldrig själv ägnar sig åt personangrepp eller hat i kommentarsfälten. Och är det någon som går över gränsen skriver man till dem och påminner.
– Vi sysslar inte heller med någon typ av partipolitik – vi är varken vänster eller höger.
Näthatet lämnar kommentarsfälten
Mina Dennert upplever att mycket har förändrats kring näthat bara under det år gruppen har funnits. Det som förr var kommentarsfält på Facebook fyllda med hot och hat, upplever hon idag övergått till att i större utsträckning synas i artikelform på egenregistrerade nyhetssidor. Delvis därför vill hon att Jag är här också ska verka mer opinionsbildande och finnas även utanför nätet.
– Vi vill bli en folkrörelse där alla kan vara med. Vi kommer hålla föreläsningar och utbilda i de här frågorna. Dessutom för vi dialoger med Facebook och andra aktörer om hur de ska verka mot näthat, säger Mina Dennert.