Konstnären Saywan Saedian ställer ut på Husby Konsthall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jag tänkte att kvinnorna kunde vara min syster eller min fru. Men jag visste att gråt inte löser problemet”. Foto: SVT

Konstnären Seywan Saedian hyllar halshuggna yazidier i ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

2019 halshögg terrorsekten IS 50 yazidiska flickor i den syriska byn Baghuz. Konstnären Seywan Saedian har skapat 50 skrikande figurer i metallskrot för att få världen att minnas massmordet.

– Jag grät många gånger. Jag tänkte att kvinnorna kunde varit min syster eller min fru. Men jag visste att gråt inte löser problemet. Jag måste svara på det, säger Seywan Saedian. 

Krig och 50 skrik heter konstnären Seywan Saedians senaste utställning. 50 skulpturer i metallskrot som åkallar skoningslösheten då terrorsekten IS i den syriska byn Baghuz 2019 halshögg femtio yazidiska flickor som hållits som sexslavar. Och slängde deras huvuden i soporna.  

Skulpturerna föreställer ansikten av metallskrot – samtliga mitt i ett skrik.  

– I konsthistorien har vi en känd tavla i Edward Munchs skriet. Men där är det bara en människa som skriker: av ensamhet eller andra individuella problem. Men det finns många skrik, inte bara femtio stycken. Vi kurder har en miljon, säger Seywan Saedian.  

”Tror kvinnorna är lättade”

Seywan Saedian kom till Sverige som fristadskonstnär år 2018. Idag bor han i Stockholm. Han säger att den pågående utställningen på Husby Konsthall blir hans sista i Sverige.  

Tror du någonstans att de 50 mördade kvinnorna kan höra dina skulpturer skrika?

– Nej. Jag tror kvinnorna är lättade nu. Men skriken fortsätter hos deras familjer, deras folk, i hela världen, säger Seywan Saedian.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.