• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Konstnären bakom den omdebatterade tårtan, Makode Linde. Foto: Scanpix.

”Jag har använt mig av en nidbild av svarta”

Uppdaterad
Publicerad

Makode Linde är konstnären bakom tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att rasa.

– Om man rycker saker ur sitt sammanhang är det lätt att känna sig kränkt eller arg, säger han till Kulturnyheterna.

Tårta på Moderna väcker kritik

Konstnären Makode Linde var själv en del av konstverket som orsakat upprördhet och fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturministerns avgång. Han poserade med huvudet i anslutning till tårtkroppen när kulturministern försåg sig av tårtan under evenemanget ”World Art Day” på Moderna museet. När Lena Adelsohn Liljeroth och de andra gästerna skar upp tårtan skrek och jämrade sig konstnären högljutt.

”Har använt mig av nidbild”

Makode Linde tror att Afrosvenskarnas riksförbund har missuppfattat verket.

– De har nog ryckt verket ur sitt sammanhang. Jag har använt mig av en gammal nidbild av svarta – det här ”Black Face” som vita använde sig av en gång i tiden för att förlöjliga svarta. Då använder jag mig av förstärkta karikatyrer för att belysa de fördomar som finns, säger han till Kulturnyheternas reporter Abdul Hibombo.

– Jag önskar verkligen att afrosvenskarna hade följt mitt konstnärskap – det finns inte så många afrosvenska konstnärer. Om de hade gjort det så hade de förstått att jag kämpar mot rasism och fördomar, säger Makode Linde.

Lösryckta bilder

Bilder på tårtan och filmklipp som visar hur den skärs upp samtidigt som Makode Linde skriker har cirkulerat på sociala medier sedan World Art Day.

Förstår du att bilderna kan uppfattas som rasistiska?

– Ja, om man rycker saker ur sitt sammanhang så är det lätt att bli provocerad och känna sig kränkt eller arg. Det beklagar jag, förstås. Men jag använder mig av de här stereotypa bilderna för att lyfta de till en nivå som är lättare att prata om – genom att använda bilder som är övertydliga. Oftast med humor försöker jag hitta nya ingångar till samtalet om rasism.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tårta på Moderna väcker kritik

Mer i ämnet