Stjärnspäckad popkonsert avslutar krisdrabbade jamboreen

Uppdaterad
Publicerad

Den otursdrabbade världscoutjamboreen i Sydkorea avslutades idag med en konsert i där några av de största K-pop-stjärnorna uppträdde. Konserten, som skulle fungera som plåster på såren, kritiseras nu från flera håll.

Magsjuka, värmebölja och en annalkande tropisk storm gjorde att scouterna, över 40 000 från över 150 olika länder, under måndagen fick evakuera från området.

Ungdomarna återförenades under fredagen vid Seoul world cup stadium för en avslutningskonsert, där bland annat Ive, NewJeans, NCT Dream, ITZY och Mamamoo – några av K-popens största akter – uppträdde.

Det tolkas som ett försök från regeringen att kompensera för det otursdrabbade lägret.

Förslaget: Återförena BTS

En politiker från det konservativa regeringspartiet föreslog i veckan att K-popens största akt, BTS, bör återförenas och uppträda på jamboreekonserten. Detta för att ”höja nationens status” och för att ”deltagarna ska lämna landet med positiva minnen”, som han skrev på Facebook.

Två av de sju BTS-medlemmarna gör just nu obligatorisk tjänstgöring och ett undantag för att genomföra en spelning är kontroversiellt.

Många fans var kritiska i sociala medier, och menade att man utnyttjar artisterna och agerar som att de är statens egendom, skriver The Korea times.

Kulturdepartementet har istället delat ut BTS-samlarkort som musikbolaget tillhandahållit, av ett totalt värde på 6,5 miljoner kronor, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kritik mot hur konserten genomförts

Flera av artisterna som uppträdde på konserten var ursprungligen bokade till det populära musikprogrammet ”Music bank”, vars tv-sändning plötsligt ställdes in utan förvarning. Nu spekulerar personer ur branschen kring att regeringen kan ha utövat påtryckningar mot tv-kanalen, för att frigöra de största popstjärnorna till jamboreekonserten.

På grund av väderförhållandena ändrade man platsen för konserten två gånger. Och de snabba förändringarna har varit kontroversiella.

Runt tusen statligt anställda har tagits i tjänst för att hjälpa till att anordna konserten i sista sekund. Det har fått fackförbund att rasa. ”Det är som att bli inkallad i krigstid”, säger Korean financial industry union, enligt AFP.

Se klipp från konserten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.