I filmen Still the Water av Naomi Kawase är havet alltid närvarande. Foto: Pressbild

Japaner, japaner på Göteborgs filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

När nästa års upplaga av filmfestivalen i Göteborg går av stapeln i januari, så står den japanska filmen i fokus.

Festivalen, som är den 38:e i ordningen, börjar den 23 januari. Syftet med nästa års tema är enligt arrangörerna att ”presentera ett brett och varierat panorama över den japanska samtidsfilmen”.

– Vi vill erbjuda vår publik en inblick i en fantastisk filmkultur, som är både överraskande och varierande, säger Jonas Holmberg som är konstnärlig ledare för festivalen.

Göteborg Film Festival

Från rävar till debutanter

Göteborgs filmfestival kommer visa nya filmer av kända japanska filmskapare som Naomi Kawase, Shinya Tsukamoto och Takashi Miike. Men även unga regissörer som Kiki Sugino, en skådespelare som regidebuterat i år med inte mindre än två filmer, varav den ena: ”Taksu”, kommer visas på festivalen.   

Det kanske mest udda inslaget är Sion Sonos hiphop-musikal ”Tokyo Tribe”, som utspelar sig i ett framtida Tokyo styrt av rappande gäng.

Varför har ni valt att fokusera på just japansk film?

– Flera olika anledningar. Grundanledning är att Japan är ett väldigt intressant filmland som får oförtjänt lite uppmärksamhet i Sverige. Sen har det varit ett väldigt spännande filmår i Japan, säger Jonas Holmberg.

Stillsam men blöt favorit

Hans personliga favorit bland filmerna är ”Still the Water” av Naomi Kawase, en av japans främsta regissörer som även kommer besöka galan och leda juryn för The Ingmar Berman International Debut Award.

–  ”Still the Water” handlar om två ungdomar som bor på en ö utanför Japan, om deras liv och deras generation och om döden och det stora havet. En otroligt vacker och poetisk film.

Naomi Kawase är en av flera kvinnliga filmskapare som kommer visas på festivalen. Vilket Jonas Holmberg tror visar på en förändring inom den japanska filmen.

– Trots att den japanska filmindustrin länge har varit väldigt mansdominerad, så har det kommit flera intressanta filmer gjorda av kvinnor just i år. 

Animerade känslor

I Sverige är Japan som filmland kanske mera känt för sina animerade filmer än för spelfilmerna. Framförallt bland yngre svenskar är det filmskaparen Hayao Miyazaki som satt Japan på kartan, med filmer som ”Spirited Away” och ”Min Granne Totoro”. Fans av Miyazaki kan se fram emot Mami Sunadas bidrag till festivalen, dokumentären ”The Kingdom of Dreams and Madness” som berättar historien om filmstudion ”Ghibli”, grundad av Miyazaki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg Film Festival

Mer i ämnet