Göteborgs filmfestivals hedersordförande Ruben Östlund kunde själv inte närvara under invigningen då han var på inspelning i Budapest.
Föga förvånande har han ändå nåtts av kulturminister Parisa Liljestrands utbuade invigningstal på Draken i Göteborg.
”Parisa Liljestrand pratar om konstnärlig frihet och yttrandefrihet och använder flera fina ord men vad är det som gör att friheterna verkligen kan existera?”, skriver Östlund i en kulturartikel på Aftonbladet.
Han fortsätter att prisa Svenska filminstitutet och Film i väst, och menar att ingen av hans filmer hade blivit till utan den film- och kulturpolitik som formades under 1960-talet i Sverige.
”Tyvärr är det inte den kulturpolitik som drivs av Sveriges politiker i dag”, skriver han.
Stannade inte för invigningsfilmen
På filmfestivalens första dag hade en förväntansfull publik samlats för att hylla filmkulturen. Parisa Liljestrand tog tillfället i akt att bland annat kritisera tidigare ministrar, och sa att det inte är politikens uppgift att vara ”bästis” med branschen.
– Det är inte heller politikens uppgift att kräva medborgarna på mer och mer skattepengar för att man inte orkar stå upp för sina prioriteringar, sa kulturministern.
Liljestrand stannade inte för att se själva invigningsfilmen, något som av kritiker ansågs nonchalant.
”Hon stannade inte på invigningsfilmen för två år sen heller. Ja, ni fattar nivån”, skriver Östlund och fortsätter:
”Sveriges kulturpolitik och kulturpolitiker, eller i alla fall pr-avdelningen, måste växa upp och bli mindre pinsamt obildade. Annars kan de inte föra fram de motiv som faktiskt existerar om varför området är viktigt.”
SVT har sökt Parisa Liljestrand som har avböjt medverkan i en intervju.