Knappt ett år efter att hon tillträtt begär Jayne Svenungsson nu utträde ur Svenska Akademien. Beskedet kommer efter att Akademien tillsatt en utredning mot poeten Katarina Frostenson med syfte att få henne att lämna sin stol. Svenungsson är en av de ledamöter som tagit ställning för Katarina Frostensons rättigheter.
”Av en rad skäl har jag nått vägs ände” skriver Svenungsson i ett pressmeddelande. Hon skriver även att hon lämnar vid denna tidpunkt för att hon först velat ”försäkra sig om Akademiens fortlevnad” och lägga sin röst i invalen av de nya Akademieledamöterna under hösten.
Anders Olsson beklagar
Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson tycker att det känns tråkigt.
– Jag beklagar det enormt. Det har varit ett extremt jobbigt år för oss alla, jag kan förstå den svårighet hon har haft som ny ledamot att komma in mitt i det här kriget, säger han till TT.
Teologen och kulturskribenten Jayne Svenungson fick en tuff start i Svenska Akademien. Hon intog sin stol den 20 december 2017 – knappt en månad efter att Dagens Nyheter publicerat anklagelserna mot kulturprofilen. Den interna splittring som följde därpå är fortfarande ett faktum och Svenungsson tillhör den del av Akademien som motsatt sig att Katarina Frostenson skulle uteslutas.
Försvarade Frostenson
I April 2018, efter att Kjell Espmark, Peter Englund och Sara Danius lämnat i protest mot att en majoritet röstat emot att utesluta Katarina Frostenson, uttalade sig Jayne Svenungsson till Svenska Dagbladet.
Hon sa då att ett uteslutande av Frostenson skulle vila på rättsosäker grund och att hon inte närmare kunde beskriva sina argument på grund av sekretessreglerna. Detta eftersom hon inte kunde gå in på ”premisserna, metoderna och slutsatserna i advokatutredningen” som är hemligstämplad.
Redan i våras frågade Kulturnyheterna hur Jayne Svenungsson såg på sin framtid i Akademien – om hon tänkte stanna kvar efter allt som skett. Då svarade hon att hon inte hade några planer på att lämna sin stol:
”Det råder en mycket god anda nu och vi är i full färd med att se över en rad saker i rådande rutiner, och jag finner det meningsfullt och inspirerande att vara med i detta arbete.”
Vändningen
Under hösten har dock utvecklingen vänt. Som Kulturnyheterna rapporterat ska de tre avhopparna ha krävt att Frostenson lämnar sin stol i utbyte mot att de bistår med nya inval. Enligt bland annat ledamoten Göran Malmqvist ska även hovet och Nobelstiftelsen ha stått bakom kravet. Först efter att Akademien röstade igenom en resolution för att förmå Frostenson att lämna, kunde nya inval äntligen göras.
Enligt ständige sekreteraren Anders Olsson hade ledamöterna uppnått en samsyn kring frågan om Frostensons framtid. Men enligt källor till Kulturnyheterna stämde inte detta, utan den interna splittringen var fortfarande ett faktum.
Sprickan är djupare än trott
Kulturnyheternas redaktör Rebecca Lundberg säger att Svenungsons avhopp kan tyda på att konflikten inte är nära en lösning.
– Sprickan i Akademien är betydligt djupare än vad den ständige sekreteraren har låtit påskina. I den senaste omröstningen kring Katarina Frostenssons avgång röstade en majoritet för att hon skulle lämna sin plats frivilligt. Så var det inte vid den förra omröstningen. Källor till oss har sagt att det beror på att hovet, nobelstiftelsen och avhopparna har utövat påtryckningar som fått ledamöter att ändra sin åsikt.
Kulturnyheterna har sökt Jayne Svenungsson och ständige sekreteraren Anders Olsson.