• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lena Andersson och Jan Guillou om domen mot Jean-Claude Arnault. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Reaktionerna på domen mot Kulturprofilen: ”Det är en symbolisk vändpunkt”

Uppdaterad
Publicerad

Svea Hovrätt skärper straffet mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault och dömer honom för ytterligare ett fall av våldtäkt.

– Det här är den första juridiskt fällande domen, kanske den enda. Det gör att man blir särskilt intresserad, säger Jan Guillou.

Jan Guillou, författare och journalist, var på plats när hovrättens dom presenterades. Han säger till Kulturnyheterna att det i viss mening är en politisk rättegång.

– Metoo-kampanjen har skördat ett dussintal offer. Män som förlorat heder och anseende och i vissa fall jobb. Det här är den första juridiskt fällande domen, kanske den enda. Det gör att man blir särskilt intresserad, säger han.

Rättegången mot Kulturprofilen

– Metoo-kampanjen är politik. Det handlar om kvinnans ställning i samhället, om mäns övergrepp, och det återspeglas i stämningen kring den här rättegången, fortsätter han.

Total destruktion

Även författaren Lena Andersson var på plats vid Svea hovrätt och säger att nu, drygt ett år efter DN-artikeln publicerades, är det som att själva #metoo krönts med en fängelsedom.

– Samtidigt som Nobelpriset inte delas ut och Svenska Akademien förmodligen inte kommer att överleva. Det är en sorts total destruktion av det gamla samhället, säger hon.

Positiv till den skärpta domen

Ebba Witt-Brattström är litteraturvetare och professor och var tidigare gift med akademiledamoten Horace Engdahl, som varit god vän med Jean-Claude Arnault. I samband med #metoo uttryckte sig Ebba Witt-Brattström mycket kritiskt om Kulturprofilen och ställer sig nu positiv till den skärpta domen.

– Det finns ändå en rättvisa, vi är ändå ett rättssamhälle, och det gör mig väldigt glad. Att han dömdes är ingen självklarhet, men det betyder någonting för väldigt många.

En symbolisk vändpunkt

Ebba Witt-Brattström understryker att dessa fall ofta är svåra att bevisa, då det handlar om övergrepp som hände för flera år sedan, och därmed ofta har liten teknisk bevisning. 

– Det är oerhört intressant att hovrätten har valt att tro på kvinnans ord, för kvinnans ord anses ju traditionellt vara mindre värt. Därför är detta en vändpunkt. Det ger upprättelse för väldigt många. Det är en en symbolisk vändpunkt.

Vad tror du att detta kommer att få för konsekvenser för Svenska Akademien?

– Jag säger som Sara Danius, jag tror att det allra bästa vore att byta ut hela gänget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Kulturprofilen

Mer i ämnet