• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jesper Rönndahl om Kinainslaget: ”Det var korkat att lägga ut det på kinesisk sajt”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska satirprogram har inte haft ett rykte om sig att skaka upp diplomatiska skandaler, men de senaste två veckorna har konflikten mellan SVT-programmet Svenska nyheter och den kinesiska staten varit en följetong i svensk media.

– Det känns mer spännande än läskigt, säger programledaren Jesper Rönndahl.

Artikeln publicerades 2018-10-03

– Det har varit en anstormning av kinesiska tecken, men jag vet ju inte vad det står. Nu har det nästan avtagit helt, jag har en kinesisk kompis som säger att inget är en nyhet längre än två veckor i Peking, säger Jesper Rönndahl om responsen på den kinesiska satirinslaget i programmet Svenska nyheter.

Turerna mellan SVT:s satirprogram och Kina har hunnit bli många vid det här laget: För två veckor sedan sändes ett inslag om kinesiska turister som uppfattades som rasistiskt av Kina som krävde SVT på en ursäkt.

Trollarmé

Programledaren Jesper Rönndahl överöstes med hånfulla meddelanden och bilder från Kina, som enligt en oberoende kinesisk nyhetssajt ska ha kommit från en organiserad ”trollarmé”.

Har du varit rädd?

– Nej, inte rädd. När man läser hur det funkar att kinesiska staten gärna vill blåsa upp det här, så det känns mer spännande än läskigt.

Ingen ursäkt till staten

Veckan efter att inslaget sänts bad Svenska nyheter och Rönndahl om ursäkt i programmet – men bara till enskilda individer som tagit illa vid sig, inte till den kinesiska staten.

– Var det så otydligt, då måste vi kanske förklara det, vi tänkte: man ska inte vara så stolt att man blir dum i huvudet. Men vi var noga med att inte be kinesiska staten om ursäkt, säger Jesper Rönndahl.

Är det något med inslaget du ångrar?

– Det jag ångrar är i så fall att vi klippte ut de här 90 sekunderna som allt handlar om och la ut på YouKu (kinesiska Youtube). Det var korkat. Satiriker brukar alltid säga som argument att man inte ska ta saker ur sitt sammanhang, så gjorde vi exakt det.

Kinesiska ambassaden i Stockholm svarade efter fredagens program den 28/9 att ursäkten inte var uppriktigt menad och fortsatte med att konstatera att ”varje försök att vända det kinesiska folket mot den kinesiska regeringen är meningslöst”.

Nästa avsnitt av Svenska nyheter sänds på fredag 5/10.

Kina – Svenska nyheter: Detta har hänt

  • I början av september avvisades kinesiska turister från ett vandrarhem i Stockholm. Enligt personalen hade turisterna anlänt en dag för tidigt och ville stanna i lobbyn, varpå polis tillkallades och turisterna lyftes ut. Händelsen filmades och väckte stor uppmärksamhet i Kina.
  • I mitten av september anklagade kinesiska ambassaden i Stockholm polisen för brutalitet
  • Den 17 september beslutar chefsåklagare Mats Ericsson att polisen som avvisade turisterna inte gjort något fel och ingen utredning inleds.
  • Den 21 september tar satirprogrammet Svenska nyheter upp händelsen. I programmet drivs tesen att svenskar inte blir upprörda över rasism mot asiater i samma utsträckning som annan rasism. Segmentet avslutas med en fejkad informationsfilm om hur kinesiska turister bör bete sig – bland annat att man inte ska bajsa på offentlig plats. Informationsfilmen läggs dubbad och textad ut på den kinesiska sajten YouKu.
  • Kinesiska ambassaden beskyller inslaget för att vara rasistiskt och kräver en ursäkt.
  • Kinesiska utrikesdepartementet uppmanar SVT att ”vidta åtgärder för att eliminera de negativa effekterna”. Svenska UD ”konstaterar att det råder yttrandefrihet i Sverige”.
  • 28 september ber Svenska nyheter och Jesper Rönndahl de kineser som tagit illa vid sig om ursäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.