• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hur mänskliga kvarlevor ska hanteras väcker etisk debatt på Naturhistoriska museet i Göteborg. Foto: Göteborgs naturhistoriska museum

JO-anmälan mot kulturarvsförvaltningen Västarvet avslås

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av februari JO-anmäldes Västra Götalandsregionens kulturarvsförvaltning, Västarvet, och tre tjänstmän för brott mot museilagen. Nu avslår Justitieombudsmannen anmälan och skriver att ingen åtgärd kommer vidtas från myndighetens sida.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat JO-anmäldes Västarvet med anledning av gallringsbeslutet om mänskliga kvarlevor i Naturhistoriska museets samlingar.

I sin JO-anmälan menade en tjänsteman på museet att Västarvet i och med den initerade gallringsprocessen brutit mot museilagen, samt att det ska ha funnits politiska motiv bakom gallringsbeslutet.

Naturhistoriska riksmuseet

Nu avslår Justitieombudsmannen den tjänstemannens anmälan och skriver i sitt beslut att ingen åtgärd kommer vidtas från myndighetens sida.

Etiskt dilemma

Det etiska dilemmat med mänskliga kvarlevor i svenska museers samlingar har diskuterats under en längre tid. I mars 2018 fick Riksantivarieämbetet i uppdrag att utarbeta en vägledning gällande hantering och gallring av mänskliga kvarlevor. Vägledningen väntas vara klar i början av 2020.

På Naturhistoriska museet i Göteborg har det länge pågått en konflikt mellan det politiskt styrda Västarvet och museipersonalen vid Naturhistoriska. Personalen menar att de mänskliga kvarlevorna borde få finnas kvar på museet tills dess åtminstone Riksantivarieämbetets utredning är klar.

”Väldigt främmande”

Den 11 mars flyttades de mänskliga kvarlevorna till en så kallad konservatorsateljé i Göteborg. Därefter kommer man att fatta beslut om vad som ska hända med dem. Ett beslut som väckt skarp kritik hos personalen som är rädda för att objekten ska skadas. 

– Det är väldigt främmande för alla som arbetar på museum att hantera material på det här sättet, sade Magnus Gelang, intendent på Naturhistoriska museet till SVT Väst i samband med detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naturhistoriska riksmuseet

Mer i ämnet