Reportrar och fotografer måltavlor vid protesterna i Georgien

Uppdaterad
Publicerad

Journalisterna var måltavla när de folkliga protesterna mot regeringen i Georgien briserade i torsdags förra veckan. Av de hundratals skadade är 33 journalister. Under söndagen protesterade reportrar och fotografer utanför inrikesdepartementet och krävde att de ansvariga för polisbrutaliteten ställs till svars.

– Deras främsta krav var: ”Skjut oss inte!” Sen gick de till åklagaren och krävde att de skulle utreda vad som hände, vilka som gjorde det och varför, säger Nino Danelia, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid universitetet i Tbilisi.

Hon var på plats, både vid journalistmanifestationen och vid oroligheterna utanför parlamentet.

Protesterna inleddes i torsdags när en ledamot från det ryska parlamentet, duman, tilläts inta talmansstolen i det georgiska parlamentet och hålla ett anförande på ryska. Inkallade specialstyrkor började plötsligt skjuta gummikulor för att skingra massorna som samlats utanför, och vapnen riktades inte minst mot de som filmade.

– Det var fredliga demonstranter men också journalister som bar på presskort, filmkameror, kameror och mikrofoner. De sköt alltså avsiktligt mot representanter för media eftersom de inte ville att bilder, filmer och ljudupptagningar skulle spridas, menar Nino Danelia.

Pågått i fem dagar

Vittne till våldsamheterna var också fotografen Maurice Wolfe:

– En kvinna ligger på sjukhus och har förlorat synen. Andra har käkfrakturer. Jag vet en fotograf som träffats i ryggen av elva gummikulor, säger han.

Protesterna som nu pågått i fem dagar har kommit att handla om Rysslands inflytande i den forna sovjetrepubliken och har ytterligare spätt på ett redan ansträngt förhållande mellan dom båda länderna.

Obönhörlig frigörelse från rysk dominans lyder kraven från demonstranterna, liksom ökade demokratiska reformer och ett öppnande mot EU.

– Det är en blandning av underliggande spänningar och stillsamma protester. Det här blev den tändande gnistan som fick det hela att explodera, säger Maurice Wolfe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.