Jacob Claesson jobbar på ett svenskt företag i Tiblisi och berättar för SVT Nyheter om hur de senaste protesterna kommer som en del av en större konflikt Foto: Privat / Vano Shlamov / AFP / TT

Svenskar på plats bland protesterna: ”Det finns en stor ilska”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags bröt oroligheter ut i Georgiens huvudstad Tbilisi. Under fredagen fortsatte protesterna och mitt bland dem befann sig Jacob Claesson och William Ejeborg.

Relationen mellan Ryssland och Georgien har varit frostig ända sedan Rysslands annektering av Sydossetien och Abchazien 2008. På torsdagen höll den ryske parlamentarikern Sergej Gavrilov ett tal till stöd för utbrytarregionerna i det georgiska parlamentet, vilket skapade sådana missnöjesyttringar att parlamentet stormades.

Jacob Claesson bor och arbetar i Tbilisi sedan ett och ett halvt år tillbaka, och nu upplever han stämningen i huvudstaden på nära håll.

– Protesterna är en del av en större konflikt, det handlar egentligen inte om vad Gavrilov sagt inne i parlementet. Hans ord var droppen som fick bägaren att rinna över. Det handlar om att det inte finns en acceptans för annekteringen av Sydossetien och Abchazien. Många kan inte åka tillbaka till sina hemregioner. Detta är en konflikt som träffat mitt i hjärtat på många georgier.

”Georgien upplevs vara under attack”

Jacob Claesson har många vänner som är georgier och de flesta av dem ska ut och demonstrera.

– Många har sagt till mig att de upplever att Georgien är under attack. Att inte protestera ses som ett ovanligt beslut.

Jacob Claesson följer under kvällen protesterna på tv och Facebook, och förstår varför det blir sådana starka reaktioner.

– Georgier vill göra sin röst hörd inför omvärlden i en fråga som handlar om deras rätt till demokrati och självstyre. Det är därför det är en sådan självklarhet för folk att delta.

Foto: William Ejeborg

Många ute på gatorna

Även William Ejeborg, aktiv inom Liberala ungdomsförbundet (LUF) och deras internationella utskott, befinner sig på plats i Tbilisi. Han är ute och går när SVT Nyheter får tag på honom.

– Det är många studenter och unga i rörelse just nu där jag befinner mig, ungefär 200 meter från parlamentet. Det viftas med EU-flaggor och plakat med Putin-kritiska budskap. Men det är även många familjer som är ute och går med sina barn.

Hur är stämningen?

– Jag upplever den som positiv, trots all frustration och ilska som finns mot den georgiska regimens attityd mot Ryssland samt det kraftfulla våldet.

William Ejeborg har varit i Georgien tidigare som valobservatör under presidentvalet. Då besökte han bland annat Sydossetien.

– Jag pratade med en boende i Khurvaleti, som vaknade en morgon, och så hade gränsen flyttats fram till att plötsligt gå genom hans trädgård. Samtidigt upplever jag att det inte finns aggression riktat mot vanliga ryssar, det är många ryska turister här. Ilskan vänds mot vad som ses som en rysk ockupation.

Kriget i Georgien

Förhållandet till Ryssland har sedan självständigheten varit Georgiens största utrikespolitiska problem och det ryska stödet till de två utbrytarregionerna har av Tbilisi uppfattats som ett hot mot Georgiens suveränitet och territoriella integritet. President Saakasjvili hade som högprioriterat mål att återupprätta centralmaktens kontroll över utbrytarregionerna, vilket 2008 resulterade i ett kortvarigt krig med Ryssland, som intervenerade militärt till stöd för utbrytarna.

En väpnad konflikt mellan Georgien och Ryssland blossade upp i augusti 2008 efter georgiska försök att återta kontrollen över Sydossetien. Den ryska offensiven i Sydossetien utvidgades snabbt även till georgiskt territorium. De ryska styrkorna drog sig senare tillbaka från Georgien men har förblivit i Abchazien och Sydossetien sedan dessa direkt efter kriget utropat sig som självständiga stater.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.