Facken varslar om strejk och försöker tillsammans med oppositionen få regeringen att häva stängningsbeslutet.
Stängningen av det statliga radio- och tv-bolaget kom efter månader av strejker bland de 2 700 anställda, i protest mot regeringens sparplaner. Regeringstalesmannen Simos Kedikoglou sade att ERT lider av ”exceptionell brist på öppenhet och ofattbar extravagans”.
– Vi håller på att skapa en helt oberoende statlig television.
Nytt tv-bolag
I går lade regeringen fram ett lagförslag för att bilda ett nytt bolag för radio, tv och internet.
Trots att många greker har lite till övers för ERT — känt för ineffektivitet, överdragna budgeterar och för att anställa folk i utbyte mot politiska gentjänster — överraskades de när det plötsligt blev svart i rutan natten till onsdagen. Tusentals människor skyndade till ERT-huset i Aten för att visa sitt stöd. Anställda sittstrejkande på ERT:s största kontor i protest mot stängningen.
”Lämnar inte”
En del journalister fortsatte under onsdagen att sända program, där de bland annat attackerade regeringen. Sändningarna gick ut digitalt och via internet, enligt den grekiska tidningen Kathimerini.
– Vi lämnar inte byggnaden, sade Panagiotis Kalfayiannis, ledare för ERT:s största fackförbund.
Grekiska fackförbund har varslat om en 24 timmars sympatistrejk med början i morgon. ”Stängningen av ERT innebär statskupp,” sade det ledande facket GSEE i ett uttalande. Samma ord använde Alexis Tsipras, ledare för vänsterpartiet Syriza. Oppositionspolitiker och fackföreningar arbetar för att få regeringen att riva upp stängningen.
Europeiska radio- och tv-unionen EBU vädjar samtidigt i ett brev till premiärminister Antonis Samaras att han ska riva upp beslutet.