Boken handlar om en ganska typisk vit, övre medelklassfamilj i USA. Familjefadern, Whitey McClaren, har tidigare varit borgmästare i staden Hammond i delstaten New York. På väg hem från ett möte stannar han bilen för att avbryta två poliser som misshandlar en ung indier vid vägkanten. Hans ingripande slutar med att poliserna skjuter honom med sina elpistol.
– I vanliga fall är det svarta personer som råkar ut för korrupta poliser, men i boken ville jag visa att alla blir drabbade av det här, säger Oates.
Livet förändras
Kort därefter avlider Whitey McClaren av skadorna. Kvar lämnas hans fru Jessalyn McClaren och deras fem vuxna barn. Sorgen av den bortgångna maken, och fadern, utgör en stor del i boken, men livet fortsätter och avbryter hela tiden sorgeprocessen.
Jessalyn ställs nu inför helt nya situationer som hon behöver lösa själv. Resultatet blir bland annat att en vild och argsint katt flyttar in i hos henne och att hon av en slump träffar en ny man.
– Hugo uppmuntrar Jessalyn att börja köra bil igen, något som aldrig hände med Whitey eftersom det alltid var han som körde och hon som satt i passagerarsätet. I den här romanen ville jag visa att med en annan man så kan Jessalyn upptäcka att hon har en större förmåga att klara av saker som varken hon eller hennes barn trodde att hon kunde.
Tillägnas maken
Joyce Carol Oates är själv änka, och romanen tillägnar hon sin bortgångna make Charlie Gross. Romanen är en hyllning till livets nyckfullhet.
– När du går igenom en sorgeprocess så kan du fortfarande överraskas över livets nyckfullhet. Livet innehåller mer absurda och komiska händelser än tragik och sorg.
I KLIPPET: Joyce Carol Oates om hur hon inspirerats av Donald Trump.
Se hela intervjun med Joyce Carol Oates i Babel i SVT Play och i SVT2 söndag kl 20.00.