• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Teaterchefen Eirik Stubø och den fasta Dramaten-skådespelaren Julia Dufvenius. Foto: Maja Suslin / TT

Julia Dufvenius: ”Jag är nyfiken på hur styrelsen ser på sitt eget ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Dramatens vd Eirik Stubø avgår och Maria Groop Russel tar över posten med omedelbar verkan, det meddelade Dramatens ledning under måndagen. Men skådespelaren Julia Dufvenius efterlyser en större självinsikt från ledningen.

– Jag är väldigt nyfiken på hur styrelsen ser på sitt eget arbete och sitt eget ansvar i det som skett, säger Julia Dufvenius till Kulturnyheterna.

Konsekvenserna av de personalpolitiska problem som anställda på Dramaten vittnar om har varit många. I måndags meddelade Dramatens styrelse under en presskonferens att teaterns vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø avgår och ersätts av vice vd Maria Groop Russel, och det med omedelbar verkan.

Skådespelaren Julia Dufvenius tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon uttalade redan i förra veckan kritik mot ledningen och sade att hon inte hade förtroende för Eirik Stubø.

Dokumentären om Josefin Nilsson

– Jag är väldigt nyfiken på hur styrelsen ser på sitt eget arbete och sitt eget ansvar i det som skett, säger Julia Dufvenius till Kulturnyheterna dagen efter vd-bytet.

”Jag vill veta på vilka grunder min chef får gå”

Enligt Julia Dufvenius lyser styrelsens självinsikt med sin frånvaro, både vad gäller ansvarsfrågan och vad gäller kommunikation. Hon menar att de har varit alltför otydliga med vad det är som ligger till grund för Stubøs avgång.

– Det jag har läst är att Eirik har varit en fantastisk konstnär som har gjort att teatern har blomstrat konstnärligt och att Dramaten måste ta hand om situationen internt. Vad har föranlett det? Jag har inte fått klarhet i det, och jag vill veta på vilka grunder min chef får gå.

– Det här är väldigt generella ordalag som de går ut med kring en rätt stor händelse, att avsätta en teaterchef. Men om de har underlag som har gjort det befogat – kommunicera det med oss så slipper vi tillsätta en haverikommission och kan istället jobba utifrån den kunskap som finns.

Utbildad ledare behövs

Samtidigt tycker Julia Dufvenius att styrelsens beslut att dela upp posten som konstnärlig ledare och vd är rätt tänkt.

– Jag tycker att vi behöver en person som kan teater och som är bevandrad i Kultursverige, på ett grundligt sätt. Samtidigt behöver vi någon som har ledaregenskaper. Att vara chef är ju ett yrke som man utbildar sig till. Det är klart att man behöver utbildning för att leda cirka 350 anställda.

Och enligt Dufvenius är kommunikation mellan arbetsgivare och arbetstagare både det stora problemet och lösningen framåt.

– Jag vill höra: ”Det här är något som jag tar tag i omedelbart, du kan luta dig tillbaka för jag har en plan”. Personer som står vid rodret, som har en överblick och som kan konflikthantering, det vore jättebra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet