• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Artisten Leila K år 1994. Foto: TT

Ny pjäs hyllar pionjären Leila K

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sätts det upp en pjäs om den mytomspunna artisten och ikonen Leila K, på Klara soppteater i Stockholm.

– Leila K är som ett nyckelord en kan säga till vem som helst och det är som att en dörr med känslor och åsikter bara strömmar ur – i detta annars ganska känslokalla och åsiktstysta land, säger skådespelaren Sepideh Khodarahmi.

Omskriven i media

Laila El Khalifi, Leila K, slog igenom sommaren 1989 och släppte hits som Got to get och Electric. Men den enorma succén var även kantad av negativa skriverier i medierna. Hon hade en rockstjärneattityd som inte alla tyckte passade på en ung kvinna.

Efter några år så försvann hon från rampljuset, men fortsätter än idag att engagera och fascinera.

Fick ingen intervju

– Jag ville berätta om henne, prata med henne och jag trodde att det skulle bli lättare än vad det var. Jag fick skrota den idén. Jag var tvungen att hitta en annan ingång på hennes historia än det som visade sig vara medias bild av henne, säger dramatikern Dimen Abdulla som skrivit K och fortsätter:

– Det handlar om ett ögonblick när man precis ska ut på scenen, och i det ögonblicket passerar hela livet förbi.

”Önskar att jag fick träffa henne”

Pjäsen K, i regi av Åsa Lindholm, utgår bland annat från gamla intervjuer med Leila K. Men den handlar också mer allmänt om när en ung tjejs artistdrömmar slår in och vad som händer med en när man blir en offentlig person – med väldigt lite kontroll över hur andra vill få en att framstå.

– Jag gjorde ett val att inte läsa om henne inför arbetet med den här pjäsen. Utan att bara fokusera på det Dimen har skrivit i texten, säger artisten och skådespelaren Arazo Abdulla.

– Jag önskar att jag fick träffa henne, jag har så många frågor att ställa.

Skådespelaren Sepideh Khodarahmi vill understryka att pjäsen handlar om mer än bara personen Leila K.

– Den handlar om att dela en viss erfarenhet. Att vara tjej och vilja stå på scen.

K har premiär den 15:e november, på Klara soppteater i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.