Under tisdagseftermiddagen publicerades en intervju i Aftonbladets direktrapport med en nära anhörig till den misstänkte gärningsmannen i Örebro. Av intervjun framgår att den anhöriga inte var medveten om vad som hänt.
Intervjun avpublicerades kort därefter men under torsdagen hade 75 anmälningar skickats in till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd. Enligt Journalistförbundet har de aldrig tidigare fått så många anmälningar. Anmälningarna har ännu inte behandlats av nämnden.
Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare ångrar publiceringen.
– Vi gjorde den här publiceringen, och det borde vi inte ha gjort. Därför tog vi efter en kort stund bort den och bad om ursäkt, säger Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare Martin Schori till SVT.
Kritiken har varit hård och i vissa fall har det handlat om hat mot både tidningen och reportern som gjorde intervjun.
– Vi har sett det. Och vi har, tyvärr, upparbetade rutiner för när sånt här händer eftersom många av våra medarbetare utsatts för den här typen av hat, säger Schori.
Hur gick resonemanget när tidningen publicerade intervjun? Hör Martin Schori svara på det i klippet.
Så ska tidningen undvika att det händer igen
Martin Schori säger att ett arbete nu påbörjats där publiceringen och beslutsgången kommer att utvärderas för att liknande inte ska hända igen. Han säger också att ansvaret ytterst hamnar på de ansvariga utgivarna.
– Vi befinner oss fortfarande i ett ganska extremt nyhetsläge så nu är det fokus på det. Men det här ska vi utvärdera.
Även tidningens chefredaktör Lotta Folcker har beklagat publiceringen. Till branschtidningen Journalisten säger hon:
– Det är en aktiv publicering och här har vi brustit. Det är inte reporterns ansvar eller beslut. Jag är den första att beklaga publiceringen och vi avpublicerade artikeln så snart vi insåg misstaget.