Kaffe Fassett

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Textilkonstnären Kaffe Fassett har inspirerat textilhantverkare världen över. Nu är han aktuell med utställningen ”The Power of Pattern” på Millesgården i Stockholm. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Textilkonstnären Kaffe Fassett: ”Färg är en livsförstärkande kraft”

Publicerad

Han är en vår tids största textilkonstnärer och har inspirerat textilhantverkare världen över. Med utställningen “Kaffe Fassett: The Power of Pattern” på Millesgården i Stockholm hyllas nu den amerikanska textillegendarens gärning.

– Färg är en livsförstärkande kraft, säger Kaffe Fassett.

Det rosafärgade envåningshuset kallat Annas hus på Millesgården i Stockholm är vanligtvis inrett av paret bakom Svensk Tenn, Estrid Ericsson och Josef Frank. Men i Kaffe Fassett och partnern Brandon Mablys regi har rummen fyllts av mönstrade kuddar, broderier, lapptäcken och målningar.

– För någon som är ovan vid färg kommer det nog vara som att gå in en godisbutik eller på en cirkus, säger Brandon Mably som samarbetat med Kaffe Fassett i trettiofem år.  

Genombrott på 80-talet

Inredningen är en del av hyllningsutställningen “Kaffe Fassett: The Power of Pattern” där textilkonstnärer från hela världen visar hur den amerikanska legendaren påverkat dem. 

Kaffe Fassett föddes 1937 i Kalifonen men bor sedan 60-talet i London. Han började sin bana som målare men slog igenom som textilkonstnär på 1970-talet. Sedan dess har han lett flera tv-program och skrivit böcker med mönster och instruktioner.

Vill inspirera människor

Med sina färgrika kreationer i form av stickning, broderier och lapptäcken har Kaffe Fassett fått en trogen följarskara. Hans mönster går idag att hitta i de flesta garn- och textilbutiker. Och enligt honom själv har det alltid funnits en tydlig intention bakom konstnärskapet:

– Syftet med det här är att inspirera andra att brodera eller sy ett lapptäcke eller virka en filt. Det vi gör kan vem som helst göra, säger Kaffe Fassett.

– Är vi influencers? Indirekt, ja. Genom att dela med oss av vår värld inspirerar vi andra att hitta sin röst, inte att kopiera oss, säger Brandon Mably.  

Utställningen ”Kaffe Fassett: The Power of Pattern” öppnar den 30 september 2023 pågår fram till den 28 januari 2024 på Millesgården Museums konsthall i Stockholm. 

 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.