Rättegången inleds i Solna tingsrätt i dag. Foto: Bertil Ericson/TT

Kvinna åtalades för förtal – anklagade komiker för sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten 2017 anklagades flera kända profiler i kultur- och nöjesbranschen för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt. I dag hölls den tredje rättegången där en kvinna åtalas för grovt förtal efter att ha pekat ut en känd man under metoo-rörelsen.

Hösten 2017 skriver en kvinna i en sluten Facebook-grupp att hon fattat ett beslut:

”I dag har jag träffat en advokat. Tillsammans ska vi göra en polisanmälan på [komikern] efter att han utsatt mig för sexuella övergrepp i ett års tid”.

Hur många medlemmar gruppen har framgår inte av förundersökningen, men 581 personer gillade inlägget.

Komikern kallas till förhör i april 2018. Enligt honom hade han och kvinnan mellan 2015 och slutet av 2016 en vänskapsrelation som även var sexuell. Sommaren 2018 lades polisutredningen kring sexuella övergrepp ner.

Komikern får reda på att uppgiften och hans namn spritts på Facebook och skickar in en polisanmälan om förtal i början av 2019 och åtal väcks samma höst.

Ville bemöta

Under huvudförhandlingen i Solna tingsrätt säger mannen att han mått väldigt dåligt av att uppgiften spridits. Han beskriver dessutom att han känt en frustration över att anklagelser om honom funnits i omlopp på nätet i flera månader utan att han visste vem som riktat dem mot honom.

– Innan det stod i tidningarna ville jag bemöta det, jag fick höra ”du är en av de som nämns i metoo” men jag visste aldrig vem som sa vad så jag kunde inte bemöta det. Jag fick rådet att inte göra det.

Mannens advokat menar att Facebook-gruppen där uppgiften lämnades är tillräckligt stor för att spridandet av uppgiften ska ses som omfattande. Han säger även att kvinnan vid flera tillfällen fortsatt skriva om komikern i olika kommentarsfält och visste och ville att det skulle orsaka honom lidande.

– Många har jämfört uthängningar med en skampåle, men det rör sig mer om en digital stening. [Den tilltalade] kastade den första stenen. Sannolikt rör det sig om flera tusen människor som sett detta, säger Sebastian de Ciutiis, mannens advokat.

Ville ha hjälp

Försvaret fokuserade främst på att Facebookgruppen i fråga var hemlig – den går inte att söka på och man måste bli inbjuden av en befintlig medlem.

– [Kvinnans] uppsåt har inte varit, så som man från andra sidan försöker beskriva det, en hämnd. Hon har skrivit i den här hemliga gruppen, men själva syftet har inte varit att utsätta [komikern] för andras missaktning. Hon ville ha stöd och hjälp, säger kvinnans advokat Daniel Marcus.

Försvaret menar även att kvinnan i andra sociala medier, på Twitter till exempel, undvikit att namnge komikern, något som visar att hon inte hade som syfte att hänga ut honom.

– Tanken med att skriva ut namnet var att om någon i gruppen blivit utsatt för samma person, så jag kunde få eller ge stöd, säger hon.

Mannen vill ha skadestånd på 113 650 kronor. Dom faller 24 mars.

Förtal och grovt förtal

Åklagare väcker normalt inte åtal för förtal. En förutsättning för åklagare att ändå väcka åtal är att den som utsatts är under 18 år eller att den som utsatts gjort en brottsanmälan. Det ska även vara ”påkallat från allmän synpunkt”.

Det kan vara påkallat om ett påstående om att en person begått ett allvarligt sexualbrott har fått stor spridning, till exempel via internet.

Att påståendet fått stor spridning krävs inte. Det kan räcka med att det sprids till personer som den utsatta känner, som familj vänner och kollegor.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.