Södermalm i Stockholm Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kartläggning: Varannan journalist bor i Stockholm

Publicerad

Hälften av landets journalister bor i Stockholms län: det framkommer i en analys som publicerats i Institutet för mediestudiers årsbok för 2018. Särskilt sticker stadsdelen Södermalm ut när det gäller journalisters bostadsort.

För drygt tre år sedan publicerades Institutet för mediestudiers första analys av vart landets journalister bor. Förra året, 2018, var det dags igen och resultatet visar på fortsatt koncentrering till Sveriges storstäder: Stockholm, Malmö och Göteborg.

Kartläggningen sammanfattar bostadssituationen för journalister enligt följande:

”Det är en välbeställd gata i innerstaden, eller i allt högre grad kanske i en närförort, där färre än i andra områden tycks rösta på S och SD, och där de flesta grannar har fått det ekonomiskt bättre de senaste årtiondena”.

Stockholm fortsatt vanligast

I särklass sticker, enligt kartläggningen, Stockholm ut. Sedan den förra kartläggningen, våren 2015, har andelen journalister ökat från cirka 46 procent till 49 procent. Och särskilt stadsdelen Södermalm, likt den tidigare kartläggningen, ligger i topp.

Men även i Göteborg och Malmö bor störst andel journalister i stadens centrum.

Minskar på landsbygden

Överrepresentation av journalister i storstäderna – och antalet journalister minskar snabbare på landsbygden, visar kartläggningen.

Och det märks en trend bland yrkesverksamma journalister att bosätta sig centralt, hellre i tätorter än på landet, och generellt sett även i rikare områden.

Enligt kartläggningen syns en minskning av andelen journalister som bor exempelvis i Götaland och i Norrland – medan den ökar i Svealand, något som kan sammankopplas med koncentrationen av journalister i just Stockholmsområdet.

Så gjordes kartläggningen:

Undersökningen utgår från två listor över postnummer till medlemmar i Svenska journalistförbundet. Totalt rör det sig om 11 585 yrkesverksamma medlemmar.

En ”journalist” definieras som en yrkesverksam person som är medlem i Journalistförbundet. Urvalet är därmed inte heltäckande. Journalister som är medlemmar i andra fackförbund saknas, liksom icke-fackanslutna.

Sedan den första kartläggningen har antalet anslutna yrkesverksamma SJF-medlemmar minskat. Datan som 2015 års kartläggning utgick ifrån hade 13 190 medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.