Två böcker som stals från Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm under 90- och 00-talet har hittats i USA, och ska nu lämnas tillbaka till Sverige.
Av de drygt 60 böcker som den så kallade KB-mannen stal från sin arbetsplats, markerar de nya fynden nummer fyra och fem att återlämnas till biblioteket.
Och fler kan det komma att bli.
”Är fler på spåren”
Enligt Jerker Rydén, chefsjurist vid KB, är man flera böcker, som startade sin vandring ut i världen genom en tysk auktionsfirma, på spåren.
– Utgångspunkten är att samtliga böcker ska återbördas. De är nationellt kulturarv, säger han.
– Just nu kan jag inte berätta så mycket om den processen som pågår. Det är ett långt och träget arbete. En polisman sa i förtroende att tillslut kommer samtliga böcker att vara tillbaka. Det var hans bedömning. Vi är fler böcker på spåren.
”Alternativet var att gå till domstol”
De böcker som nu lämnas tillbaka hittades i Tyskland och USA. En av dem – ett vetenskapsverk om ögats funktion – fanns i en samling hos ett av USA:s mest prestigefulla universitet.
Amerikanska federala polisen, FBI, har varit med och utrett fallet med de stulna, svenska böckerna. Enligt Jerker Rydén var det inga större problem att få tillbaka de två veck som nu ska återlämnas under en ceremoni i New York.
– Alternativet hade varit en formell rättsprocess. I USA får man inte köpa och förvärva stulna föremål. Det ligger i sakens natur att man föredrar att lämna tillbaka dem och göra en god gärning istället för att gå till domstol och förlora, säger han.
Värdet på de stulna böckerna som nu får komma hem är svårt att slå fast, enligt Jerker Rydén.
– Vi håller inte på med marknadsvärden, vi håller på med kulturhistoriska värden. De här kulturskatterna är oskattbara, säger han.