Den brittiska författaren Kenan Malik och hans nya bok Inte så svartvitt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill komplicera sättet vi pratar om ras”, säger den brittiske författaren Kenan Malik. Foto: Elizabeth Watson

Kenan Malik: ”Ju mer vi avskyr rasismen, desto mer håller vi fast i den”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och antirasisten Kenan Malik släpper sin första bok på svenska. I ”Inte så svartvitt” tecknar han bland annat en bild över rasbegreppets historia.

– Jag vill visa en paradox i det moderna samhället, säger författaren till Kulturnyheterna.

Kenan Malik är författare och skribent, han har tidigare skrivit för bland annat The Observer och Göteborgs-Posten om såväl identitetspolitik som ras. Nu är han Sverigeaktuell med boken ”Inte så svartvitt – en historia om ras från vit överhöghet till identitetspolitik”.

– I boken vill jag komplicera både sättet vi pratar om ras och rasbegreppets historia, säger Kenan Malik till Kulturnyheterna.

Malik växte upp i 60- och 70-talets England och uppväxten präglades av rasistiska påhopp från både skinheads och högerextrema grupper. Det var där hans antirasistiska engagemang väcktes. Han har sedan dess ägnat sitt liv åt att forska och skriva böcker om idéhistoria och kolonialismens politiska arv. I den nya boken tecknar han bland annat rasbegreppets historia.

– Bokens kärna är paradoxen i det moderna samhället. Å ena sidan lever vi i samhällen som till största del avskyr rasism, men samtidigt som vi avskyr rasism så insisterar vi på att kategorisera människor efter ras och etnicitet, säger Kenan Malik och fortsätter:

– Ju mer vi avskyr rasismen, desto mer håller vi fast i den. Det är paradoxen jag ville ta upp i boken.

”Slaveri och kolonialism”

Malik spårar rasbegreppets födelse tillbaka till 1700-talet och upplysningens tankar om jämlikhet. Han menar att konceptet ras skapades för att rättfärdiga bland annat slaveriet och kolonialismen.

– I Frankrike handlade ju revolutionen om människans rättigheter. I USA:s självständighetsförklaring står det att alla föds som jämlikar. De är samhällen som har grundat sig på jämlikhet. Men trots de starka kraven på jämlikhet så rådde det även djup ojämlikhet i de länderna. De genomdrev slaveri och kolonialism, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.