Kina bekräftar att den svenske förläggaren Gui Minhai är under ”tvångsåtgärder”. Arkivbild. Foto: TT

Kinas ambassad kritiserar Svenska PEN: ”Kommer att drabbas av konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Kinas ambassad fördömer organisationen Svenska PEN:s val av den fängslade förläggaren Gui Minhai som årets pristagare av Tucholskypriset. På ambassadens hemsida uppmanar de Svenska PEN att dra tillbaka priset och påstår att Gui Minhai är en ”lögnare och ryktesspridare”.

Det var i början av november som yttrandefrihetsorganisationen Svenska PEN meddelade att 2019 års Tucholskypris, som varje år tilldelas en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist, går till författaren och förläggaren Gui Minhai som är fängslad i Kina utan vare sig rättegång eller dom, något som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare.

”Ett hån mot yttrandefriheten”

Svenska PEN:s utmärkelse har fått den kinesiska ambassaden att reagera. I ett skriftligt uttalande som publicerades på ambassadens hemsida kräver de att Svenska PEN drar tillbaka priset och beskriver Gui Minhai som kriminell och en ”lögnare och ryktesspridare”. Enligt ambassaden är Svenska PEN:s val av pristagare ”ett hån mot yttrandefriheten”. De skriver också att organisationen ”kommer att drabbas av konsekvenserna av sina egna handlingar”.

Jesper Bengtsson, ordförande för Svensk PEN, ser allvarligt på Kinas uttalande.

– De senaste två åren har Kina varit mer aktiva i sin propaganda mot Gui Minhai och mot alla de som inte följer den kinesiska linjen. Det här är ytterligare ett exempel på det, säger Jesper Bengtsson till Kulturnyheterna.

”En allvarlig trend”

Svenska PEN kommer under inga omständigheter att dra tillbaka priset, säger Jesper Bengtsson. Kinas agerande är också ett led i en större trend där auktoritära regimer försöker begränsa yttrandefriheten även utanför landets gränser, menar Jesper Bengtsson.

– Vi ser en ökad aktivitet och att gränser inte längre betyder lika mycket i de fall där man vill påverka yttrandefriheten. Ta Turkiet, till exempel, som har blivit mer aktiva för att komma åt skribenter, författare och opinionsbildare i andra länder som man inte vill ska yttra sig fritt. Detta är naturligtvis en mycket allvarlig trend.

Även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har kommenterat det inträffade.

– Det är givetvis allvarliga uttalanden. UD har framfört till ambassaden att yttrandefrihet råder i Sverige, skriver Ann Linde till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Svensk yttrandefrihet garanterar Svenska PEN rätten att fritt och utan påverkan tilldela priset vem de önskar.

2015 greps den svensk-kinesiske författaren Gui Minhai av kinesiska agenter i sin semesterbostad i Thailand och fördes i hemlighet till Kina. Först 2016 erkände kinesiska myndigheter att han hölls fängslad. Ingen vet säkert vad han anklagas för, men de kinesiska myndigheterna har medgett att han är ”föremål för tvångsåtgärder”. Kinas agerande har fördömts världen över.

Prisas för sin publicistiska verksamhet

Gui Minhai tilldelas yttrandefrihetspriset för sin publicistiska verksamhet: ”Han skrev själv och publicerade andra. Ett arbete i yttrandefrihetens tjänst. För detta fängslades Gui Minhai. Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet.” skriver Svenska PEN:s jury i sin motivering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.