I ”Renegater”, den tredje och egentligen aldrig planerade delen i trilogin som inleddes med ”Gentlemen” 1980, redovisar författaren Klas Östergren för första gången sina skäl till att lämna Svenska Akademien.
Orsakerna klargörs i en avdelning med rubriken ”Rapport” – i vilken alla Akademiens ledamöter har försetts med kodnamn i form av olika gräsarter.
– Hundra procent är sant, det är därför jag kallar den delen rapport. Det var tanken från första början, att det som sker och sägs i den ska ha ägt rum. Ingen ska kunna bestrida detta. Sedan finns det förstås tolkningar och spekulationer i syfte att försöka förstå, men läsaren kan inte undgå var de tar vid, säger Klas Östergren till TT.
Kallar ledamöter okänsliga och okunniga
I ”Rapport” återges ord för ord det yttrande som Klas Östergren gjorde vid Akademiens stormiga sammankomst den 5 april 2018, den sista vid vilken han närvarade. I talet anklagas ledamöterna för ”stor okänslighet”, ”politisk okunnighet” och för att svika ”ambitionen att ge exempel på snille och smak”. I affären kring den så kallade kulturprofilen uppges de före detta kollegorna dessutom sakna förmåga ”att skilja på Svenska Akademiens affärer och sitt eget privatliv”.
Reaktionerna på yttrandet blev droppen som fick honom att lämna sin stol: ”en arrogans som överträffade allt vad han tidigare sett av den varan”.
– Jag och Akademien hade nått vägs ände. Det jag vände mig emot var så permanent och strukturellt bärande att det var bättre att ta sig därifrån, säger Klas Östergren till Kulturnyheterna.
Reagerade på sexuella trakasserier
I romanen beskriver Klas Östergren hur en närstående blivit antastad vid en julfest, och skriver att personen blev ”grabbed by the pussy, som det heter i Vita Huset”. Enligt Klas Östergren reagerade flera ledamöter i Akademien på uppgifterna med ”upphöjd likgiltighet”.
Klas Östergren, som tog plats i Akademien år 2014, skriver även att han kontaktats av en kvinna han uppfattade som prostituerad flera gånger. Kvinnan ska ha sms:at sexuella inviter som Östergren gång på gång avvisat. Klas Östergren beskriver inviterna som att någon gillrat honom en ”honungsfälla”, men vem som stått bakom kan han inte med säkerhet slå fast.
Klas Östergren vill inte spekulera i om fler ledamöter fått liknande erbjudanden eller hur de svarat, men säger till TT att han inte tror att det är systematiskt. Det är inte första gången begreppet ”honey trap” nämns i akademisammanhang. När Sara Danius höll sitt sommartal sa hon kryptiskt att hon under sin tid i Akademien lärde sig nya ord som bland annat ”honey trap”.
Kulturnyheterna har sökt Svenska Akademien som inte vill kommentera innan de läst boken. Se intervjun med Klas Östergren i klippet.