Under måndagen limmade två aktivister limmade fast sig på tavlan ”Höskrindan” som finns på National Gallery i London. Foto: Just stop oil

Klimataktivister limmade fast sig vid tavla på National Gallery i London

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivister som limmar fast sig i konstverk. Det har hänt flera gånger i Storbritannien den senaste veckan. I måndags gick aktivister från nätverket ”Just stop oil” på en av National gallerys mest populära målningar, ”Höskrindan”, av konstnären John Constable, och under tisdagen limmade klimataktivister fast sig på en kopia av da Vinci's ”Nattvarden”.

Förra torsdagen limmade aktivister från nätverket ”Just stop oil” fast sig på ramen till en tavla på ett konstmuseum i Glasgow, rapporterar BBC. På måndagen hände samma sak på National Gallery, då två aktivister limmade fast sig på tavlan ”Höskrindan”. Tavlan är 200 år gammal och visar hur några hästar drar en höskrinda på engelska landsbygden.

Aktivisterna tejpade fast en ny bild ovanpå tavlan, som enligt de visar hur landskapet kommer att se ut efter en klimatkollaps. Aktivisterna limmade också fast sig i ramen och satt där i några timmar innan de greps av polis. Tavlan fick mindre skador som dock snabbt kunde åtgärdas, enligt museet.

”Konst är viktigt och ska bevaras för framtida generationer, men vad spelar konsten för roll när folk svälter?” deklarerade aktivisterna.

Vill att oljeprojekt upphör

Under tisdagen limmade aktivister fast sig på en kopia av da Vinci's 1400-talsmålning ”Nattvarden” som finns på London's Royal Academy of Arts. Aktivisterna spraymålade texten ”Ingen ny olja” bredvid tavlan, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt Londons poliskår anhölls tre män och två kvinnor, misstänkta för skadegörelse.

Organisationen ”Just stop oil” vill att den brittiska regeringen slutar med att stödja nya olje- och gasprojekt och har iscensatt flera iögonfallande protester den senaste veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.