taylor swift

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konsertturism trendar – se i klippet vad det faktiskt innebär. Foto: Natacha Pisarenko/Kallestad, Gorm/TT

Konsertturism trendar: ”Pandemieffekt som gynnar hela samhällsbygget”

Uppdaterad
Publicerad

Slutsålda hotell, Airbnb-priserna skjuter i taket och restaurangerna är fullbokade.

Konsertturism är en pandemieffekt här för att stanna.

Att planera en resa runt en konsert har blivit trendigt.

– Våra beteendeförändringar under pandemin slogs ihop med längtan efter kultur. Plus ett enormt utbud i och med alla ombokningar gav den här trenden en rejäl skjuts, säger Caroline Strand, vd på Visit Stockholm.

Den stora skillnaden är resans syfte.

– Konserten kommer först. Den kopplas sedan till intressen, människor och värderingar man själv vill bli kopplad till, säger Caroline Strand till SVT Kulturnyheterna.

En annan orsak är digitaliseringen. När en världsstjärna släpper turnéplan i sociala medier vet hela världen om det inom loppet av några minuter.

Fullbokade hotell

Enligt Rolling Stone spås konsertturism fortsätta att växa nästa år. Detta baserat på en studie av reseförsäljaren Expedia. Av 20 000 tillfrågade resenärer svarade 70 procent att de hellre reser till en konsert utanför sin egen hemstad – och 40 procent svarade att de använder konserten som en ursäkt att resa till ett nytt ställe.

När Beyoncé uppträdde i Stockholm tidigare i år var 98 procent av hotellen fullbokade, enligt Visit Stockholm. Likaså var trycket på Airbnb högt. Inför Taylor Swifts spelning i huvudstaden i maj 2024 spås samma effekt.

Hittills är 72 procent av hotellrummen uthyrda, och Airbnb uppger i ett mejl till SVT Kulturnyheter att uthyrningen av lägenheter i Stockholm ökade markant när Taylor Swift släppte sin europaturné:

”Sökningarna ökade med 1000 procent i alla städer hon besöker på turnén, inklusive Stockholm.”

Klirr i kassan

Airbnb uppger också att hyresvärdar på deras plattform har tjänat över 100 miljoner dollar i sommar genom att hyra ut sina hem till världsstjärnornas konsertbesökare.

Caroline Strand menar att konsertturism påverkar hela staden positivt.

– Allt hamnar inte hos artister eller arrangör. Det hamnar hos hela samhällsbygget, och för med sig väldigt mycket positivt länder emellan. Vi knyts exempelvis samman med Helsingfors på arrangörssidan, säger hon till SVT och påpekar att många får sitt första jobb inom evenemangsnäringen:

– Där står Taylor Swift för en insats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.