Foto: Jan Collsiöö/TT & Anders Wiklund/TT

Carl Johan De Geer om medaljen: Det är ju absurt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tilldelar Carl Johan De Geer belöningsmedaljen Illis quorum meruere labores för hans ”kulturella insatser på riksplanet”. En ögonbrynshöjande utdelning tycker den nu 79-årige konstnären.

– Först blir man gripen av polisen och förhörd som landsförrädare och sen får man femtio år senare medalj av rikets hjältar – det är ju absurt kan man säga.

Enligt regeringens pressmeddelande tilldelas Carl Johan De Geer Illis Quorum-medaljen av 12:e storleken ”för ett enastående konstnärskap som förnyat och berikat den svenska konstscenen”. En medalj som instiftades redan år 1785 av kung Gustav III. Sedan år 1975 är det dock regeringen som står för utdelningen.

– Jag skrattade något så oerhört när de ringde från Kulturdepartementet, säger Carl Johan De Geer till Kulturnyheterna. Och jag frågade med detsamma: Det är väl inget kungligt? Och ”Nej nej, det här är inget kungligt”, sa de.

– Men sen har ju flera sagt att medaljen är kunglig och instiftades av Gustav III, och hade jag vetat det så hade jag tackat nej. För jag jobbar ju åt den republikanska föreningen, men å andra sidan var det ju länge sedan.

”Det är ju skrattretande”

Carl Johan De Geer har varit verksam som konstnär sedan 1950-talet. Och många av hans mest välkända verk så som vapenvägrar-affischen med titeln ”Svik fosterlandet, var onationell” från 1967 präglas just av en viss dos av anti-nationalism. För nämnda verk dömdes han år 1967 till 75 dagsböter för ”skymfande av statssymbol samt uppvigling”.

– Ja, det är ju skrattretande. Först blir man gripen av polisen och förhörd som landsförrädare och sen får man femtio år senare medalj av rikets hjältar – det är ju absurt kan man säga, säger Carl Johan De Geer.

Vad kommer medaljen innebära för din konst idag?

– Jag kan använda mig av detta och skriva en satirisk berättelse om hur jag går runt på försöker byta den här mot mat och det skulle säkert misslyckas. I gamla piratfilmer biter de alltid i guldmynt för att känna om de är äkta och jag tänker mig hur en kypare på Operabaren biter i medaljen för att kolla om den är äkta när jag beställer något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.