• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kungliga Konsthögskolan på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Wikimedia /Bengt Oberger

Kungliga konsthögskolan flyttar inte till Tomteboda

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden i höstas på Kungliga konsthögskolan i Stockholm har verksamheten till viss del varit utlokaliserad till den gamla postterminalen i Tomteboda. Och sedan Statens fastighetsverk nyligen flaggat för kraftiga hyreshöjningar har man diskuterat en permanent flytt till Tomteboda.

Men så blir det inte. Konsthögskolans styrelse bestämde i dag att man ska jobba för att bli kvar i lokalerna på Skeppsholmen.

– Huvudinriktningen är att vi stannar, säger styrelseordförande Ewa Kumlin. Men detta under förutsättning att vi hittar en ekonomiskt försvarbar lösning som också innebär en fullödig verksamhet i framtiden.

Hon berättar att det var en enig styrelse som klubbade beslutet. Man anser att det är viktigt att finnas kvar på Skeppsholmen där man också satsat mycket på samarbete med de närliggande kulturinstitutionerna.

– Det sammanhanget är viktigt för skolans identitet, säger Ewa Kumlin.

Framtiden fortfarande osäker

Beslutet från styrelsen innebär dock inte att det är säkert att man blir kvar. Man måste fortfarande komma överens med Fastighetsverket om hyran. Men Mejans rektor Sara Arrhenius är försiktigt positiv.

– Vi har fått ett väldigt bra bud i hyresförhandlingen vi ligger i och är nöjda med dialogen med Fastighetsverket.

– Vi ska börja jobba med det som styrelsen beslutat i dag nu, men vi håller öppet för andra alternativ också, satellitverksamheter och filialer, för än är inte allt i hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.