Konstakademiens inflytande har minskat med åren. Tidigare har de bland annat varit högst ansvariga för Kungliga Konsthögskolan (KKH) i Stockholm. Nu beskrivs akademien bäst som en oberoende verksamhet till för att främja utvecklingen av de till bildkonsten hörande konstarterna i samhället.
Akademien, som fortfarande har en koppling till skolan bland annat genom de stipendier de årligen delar ut, kritiserar nu skolledningen med utgångspunkt i det budgetunderlag som skolans rektor Marta Kuzma formulerat för åren 2016-18.
Upplever oro
De beskriver hur akademiens ledamöter ”med stigande oro” bevittnat hur det kollegiala samtalet mellan professor och elev alltmer trängs undan för en mer anonym ordning: ”Där krav på teori, examinationer och skriftliga redogörelser berövar studenter tid för praktiskt arbete i ateljéer och verkstäder samt en tät dialog med lärare och professorer”.
De skriver också att den här oron förstärks av de visioner som Marta Kuzma ger uttryck för i KKH:s budgetunderlag.
”I texten markeras en stark tro och strävan efter närmast total internationalisering av skolan och professorskåren [...]. Det uppmuntrar inte de begåvade studenter för vilka språkliga krav kan upprätta en barriär särskilt vid större krav på avancerad läsning och för att uttrycka sig i skrift”.
Öppnar för rådgivning
Akademien anser även att Kuzma uttrycker ett ”anmärkningsvärt motstånd” mot att studenterna skulle förankra sin konstnärliga verksamhet i svenskt konstliv, och avslutar med att öppna för ett samtal med Konsthögskolan och Utbildningsdepartementet för utvärdering och rådgivning.
Här svarar Kungliga Konsthögskolans rektor Marta Kuzma på kritiken.
Kulturnyheterna söker Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, för en kommentar.