Projektet handlar om att skapa möten på lika villkor mellan konstnärerna – och att inspirera till ett slags mentorsprogram.
– När jag jobbade i Norrköping och pratade med konstnärerna jag hade i det projektet visade det sig att de utlandsfödda konstnärerna hade ställt ut i stort sett hela världen och de svenskfödda konstnärerna hade ställt ut i Sverige. Då tänkte jag: ”Vem är det som är mentor till vem?”, säger Ola Öhlin, konstnär och projektledare.
Både nya och gamla svenskar delar
Totalt är det 47 konstnärer som ställer ut, och både gamla och nya svenskar från projektet deltar. En av de som ställer ut på HUB är konstnären Tian Gan.
– Jag har fått kontakt med en mentor som heter Cecilia. Hon är jättebra. Hon jobbar som illustratör och formgivare, mest för tidningar och traditionell media, säger hon:
– Vi har träffats tre-fyra gånger, och då besökt gallerier och fikat tillsammans.
Drivs i samarbete med flera organisationer
Projektet finansieras med pengar från postkodslotteriets kulturstiftelse. Och drivs av konstnärernas riksorganisation KRO i samarbete med en rad andra konstnärsorganisationer, bland annat Svenska Tecknare, Illustratörscentrum och KLYS – Konstnärers och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd.
– Jag tycker att det är så härligt att världen kommer till mig och att jag får möta konstnärer från andra håll och inspireras och bli en världsmedborgare trots att jag fortfarande är hemma i mitt hemland, säger Anneli Lindberg.
Projektet utvidgas till hela landet
Konsten att delta har hittills bara funnits i Sörmland, Östergötland och Stockholms län. Men den kommer snart utvidgas till hela landet. Det öppnar upp för fler utlandsfödda konstnärer att bli en del av det svenska kulturlivet – för utan nätverk är dörrarna stängda.
– Jag försökte hitta sätt att visa mina bilder för folk, men det var svårt. Nu har jag gått med i projektet och det har varit till stor hjälp för mig, säger Mika Ohmori.
– Det ger mig möjlighet att uppleva den konstnärliga atmosfären i Sverige och jag hoppas det kan fortsätta. Det gynnar både det svenska samhället och flyktingar som sysslar med konst, säger Reza Hazare.