Fotografen Jonas Lemberg till vänster och konstnären Markus Andersson till höger. Foto: Staffan Teste

Konstnär frias för Christer Petterson-verk

Uppdaterad
Publicerad

Att konstnären Markus Andersson målade av Christer Petterson utifrån ett fotografi var inte upphovsrättsintrång. Det slår Högsta domstolen nu fast.

Som en del av målningen ”Svenska syndabockar” målade Markus Andersson av Jonas Lembergs fotografi av Christer Petterson. Jonas Lemberg stämde då konstnären för upphovsrättsintrång. Fotografen fick rätt i tingsrätten och konstnären i hovrätten. Nu har HD lagt sista domen och gett konstnären rätt. Markus Andersson är lättad.

– Det har varit mycket besvär med det här och det är skönt att det är över, säger han till Kulturnytt.

Seger för bildkonstnärer

Högsta domstolen skriver i domen att konstnären har förändrat det fotografiska verket och på så sätt åstadkommit ett nytt verk. HD skriver: ”I stället för ett fotografiskt starkt personporträtt framträder i målningens form en allegori som antyder kritik av ett massmedialt behov av syndabockar”.

Markus Andersson ser domen som en seger för bildkonsten.

– En skribent måste ju kunna citera för att framföra samhällskritik och en bildkonstnär måste också kunna göra det. I mitt fall handlar det om Palmemordet och folk som varit oskyldigt anklagade för det. Om man inte kan referera till vanligt förekommande bilder i massmedia blir det svårt för en konstnär att framföra samhällskritik, säger han till Kulturnytt.

Verkshöjden avgör

Frågan i målet var hur gränsen ska dras mellan en bearbetning och ett nytt och självständigt verk. Om det är ett nytt och självständigt verk, äger den som har åstadkommit också upphovsrätt till sitt verk.

Är det däremot bara en bearbetning av originalet, är upphovsrätten beroende av den som gjort originalet. HD skriver om Markus Anderssons målning att: ”Personen finns visserligen med i målningen och utgör ett centralt motiv, men tavlans komposition tar över och blir det dominerande.” Dessutom menar HD att målningen förmedlar något annat än fotografiet: ”Det handlar om en kommentar över samhället och tiden.” skriver de.

Förlust för fotografer

Men fotografen Jonas Lemberg tycker att domen innebär tråkiga nyheter för alla fotografer.

– Det har varit intressant att ett sådant mål har fått så stor betydelse att det har gått ända upp till Högsta domstolen. Det var bra att vi fick den prövning som vi ville ha men tyvärr så vann vi inte. Det var tråkigt att höra, och extremt oväntat. Det är så klart jättetråkigt för alla fotografer, säger han till Kulturnytt.

Lemberg refererar till en lagändring från 1994 som gav fotografer ett större skydd mot att deras verk används av andra.

– Det betyder att lagen är otroligt svårtolkad. Jag tolkar det som att jag kan ta kopior på tre Mona-Lisa-tavlor och sätta en get på och kalla det för mitt verk och ett nytt verk. I förlängningen betyder det, gissar jag, att lagen kommer att skrivas om igen och så kommer det att komma ett liknande fall igen som då troligen måste tas hela vägen till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.