Riksglasskolan i Nybro tar i höst bort sin tilläggslinje i glashantverk. Detta efter att Myndigheten för yrkeshögskolan gett avslag på skolans bidragsansökan till utbildningen.
Konstnärernas Riksorganisation är kritiska till myndighetens beslut och beskriver det som ”olyckligt”.
– Vill vi ha kvar vårt kulturarv? Vill vi ha kvar vår glaskonst som ligger i framkant tack vare ett industriellt arv och en stark studioglastradition så måste det finnas utbildning, säger Nina Westman, ledamot av KRO:s expertnämnd för konsthantverk och design, till Kulturnyheterna och tillägger att glashantverket är ”helt klart hotat”.
Höga elpriser och färre utbildningar
Just glashantverket har enligt Nina Westman nedmonterats i Sverige under en lång tid, och på Konstfack i Stockholm där hon undervisar har man inte kapacitet att ge en fördjupad utbildning i hantverket.
Nedläggningen av glasutbildningen i Nybro kommer dessutom i en tid då glashantverket är extra utsatt, eftersom det kräver mycket energi och påverkas rejält av de höga elkostnaderna.
– Det är pressat som det är och en effekt av att man inte heller då kan gå den här fördjupande delen av glasutbildning blir att steget att vara egen ännu svårare, säger Nina Westman och fortsätter:
– Det här har varit en möjlighet att gå vidare och fördjupa sig i vissa tekniker, vissa former och börja förstå en kontext och den omvärld som man ska verka i.
KRO kritiska till motiveringen
Bidragsavslaget motiverar Myndigheten för yrkeshögskolan dels med att intresset för glashantverksutbildningen har minskat. En bild som KRO inte delar med myndigheten.
– Det finns intresse för glas, så jag tänker att det måste bara kulturpolitiskt ses till att det finns möjlighet att utöva glas. Att utbilda sig, säger Nina Westman till SVT.
Endast den fördjupade kursen i glasthantverk försvinner på Riksglasskolan i Nybro i höst. Det går fortsatt att studera en gymnasieutbildning och en tvåårig utbildning i glashantverk på skolan.