• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius har avböjt att svara på varför Akademien köpt lyxlägenheter. Foto: TT

Köpte bostadsrätter åt ledamöter i 1600-talspalats

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien har köpt nio bostadsrätter i det som beskrivs vara det mest attraktiva huset i Gamla Stan, efter Slottet och Tessinska Palatset. Lägenheterna är värda mångmiljonbelopp och används som arbetslokaler och övernattningslägenheter av Akademiens ledamöter.

Barockpalatset är unikt i Sverige. Det ligger vid Brända Tomten i Gamla Stan och huset är byggt 1660. I flera av de 17 lägenheterna finns takmålningar från 1700-talet och gamla stuckaturer. På den egna hemsidan beskrivs bostadsrättsföreningen som ”en av Stockholms absolut exklusivaste”.

En av de mycket få lägenheter som sålts de senaste tio åren gick förra året för cirka 130 000 kronor per kvadratmeter, vilket innebär att en genomsnittlig tvårumslägenhet i huset är värd över sju miljoner kronor.

Engdahls namn på porttelefonen

I fastigheten har flera akademiledamöter egna arbetslokaler och övernattningslägenheter. På en av porttelefonerna står namnet Engdahl. Horace Engdahl har tidigare fått uppmärksamhet i bland annat Aftonbladet för att han under sin tid som ständig sekreterare fick ett förstahandskontrakt på en vindsvåning i en av Akademiens fastigheter i Gamla Stan. Dessutom har även en av hans familjemedlemmar fått ett förstahandskontrakt i Akademiens fastighet på Mariatorget i Stockholm.

Enligt bostadsrättsföreningens årsredovisning sitter en av Akademiens chefer i föreningens styrelse.

Inget svar av Akademien

I huset finns elva relativ stora ettor och tvåor, på i genomsnitt 52 och 70 kvadratmeter. Det finns också några treor och en fyra. Dessutom en våning högst upp på 140 kvadratmeter. I en av fastighetens portuppgångar står Svenska Akademien på flera av porttelefonens knappar. Förutom namnet Engdahl finns också namnet på en akademiledamot som relativt nyligen avled. På samma adress har även Akademiens förvaltningsbolag Akademiinvest sitt kontor.

SVT har ställt frågan till Akademien om varför man köper exklusiva bostadsrätter till sina ledamöter. Men hittills har vi inte fått något svar utan ledningen hänvisar istället till den pågående advokatutredningen.

Vet du mer? Kontakta reporter Simon Sarnecki (simon.pollack.sarnecki@svt.se) eller Knut Kainz Rognerud (knut.rognerud@svt.se).

Här är frågorna som Svenska Akademien inte vill svara på

  1. Har syftet med köpen av de exklusiva bostadsfastigheterna varit att gynna egna ledamöter och anhöriga?  
  2. Enligt stadgarna är Akademiens syfte att arbeta för att ”uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. I vilken mån bidrar lägenhetsfördelning till akademiledamöters familjemedlemmar till det syftet?  
  3. Vem är ansvarig för hyreskontrakten i Akademien? Är det fastighetschefen, vd:n för förvaltningsbolaget eller Akademiens ledamöter? I vilken mån uppstår jäv när dessa personer själva får lägenhetskontrakt? Har det funnits jävsituationer?  
  4. Vilken hyra betalar ledamöter, deras barn och anställda som bor i Akademiens fastigheter? Och i vilken mån är detta en löneförmån som är skattepliktig?  
  5. Enligt Stockholms stads bostadsförmedling ska alla privata privata fastighetsägare lämna hälften av sina hyreslägenheter till bostadskön. I vilken utsträckning har detta skett?  
  6. Vilka regler har Akademien kring lägenhetsfördelningen och varför vill Akademien inte redovisa eventuella regler?  
  7. Utöver hyresbostäder har Akademien köpt mycket exklusiva bostadsrätter i Gamla Stan som ledamöter får förfoga över. Är det att se som en fastighetsinvestering? Är dessa övernattningslägenheter och skrivarbostäder att ses som en skattepliktig förmån?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.