• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Akademiledamöterna Horace Engdahl och Kjell Espmark har båda fått hyreslägenheter av Svenska Akademien. Foto: TT

Svenska Akademien gav attraktiva hyresrätter till ledamöter och anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Akademien har de senaste två decennierna köpt flera exklusiva bostadsfastigheter i Stockholms innerstad. Akademien har sedan upprepade gånger fördelat attraktiva våningar i fastigheterna till ledamöter och närstående. Det handlar i flera fall om stora, exklusiva lägenheter i Gamla Stan, på Mariatorget och på Djurgården.

SVT Kulturnyheterna och SVT Nyheter har granskat Svenska Akademiens tillgångar och fastigheter. Vi har också undersökt vilka som är skrivna på adresserna. Vi har samtidigt granskat alla Akademiledamöterna och deras familjers bostadssituation. Mönstret är tydligt. 

Nära slottet 

Tre nuvarande akademiledamöter bor i våningar som ägs av Akademien. Författaren Kjell Espmark har en stor våning i ett patricierhus på Djurgården med utsikt över Stockholms inlopp.

Språkvetarprofessorn Tomas Riad bor tillsammans med sin sambo, som också arbetar för Svenska Akademien, i en attraktiv lägenhet på 126 kvadratmeter i Gamla Stan. Ett hyreskontrakt han fått av Svenska Akademien. De ägde tidigare en bostadsrätt i Enskede.

I samma fastighet i Gamla Stan har även akademiledamoten Kristina Lugn, dramatiker och poet, fått ett hyreskontrakt på 129 kvadratmeter. Kristina Lugn bodde tidigare i en vindsvåning vid Mariatorget i en fastighet som Akademien äger. 

Även närstående har fått lägenheter

Flera av ledamöternas närstående har också fått attraktiva hyresrätter. En av personerna tillhör akademiledamoten Göran Malmqvists familj. Personen fick sin lägenhet på över 140 kvm på Mariatorget när akademiledamoten Horace Engdahl var ständig sekreterare.  

Horace Engdahl själv fick en vindsvåning på 120 kvadratmeter i Gamla Stan, i en fastighet som köptes kort innan han flyttade in med sin familj. Fastigheten köptes efter att han tillträtt som ständig sekreterare. Han bor inte längre kvar i lägenheten.

Under sin tid som sekreterare fick en av Horace Engdahls närstående en hyresrätt i Akademiens fastigheter. Ytterligare en av Engdahls familjemedlemmar har fått en hyresrätt. En av hyresrätterna ombildades en kort tid efter det till bostadsrätt.

När familjemedlemmen efter drygt tio år senare sålde lägenheten hade kvadratmeterpriset för liknande lägenheter fördubblats. Delar av lägenhetsturerna som Göran Malmqvist, Horace Engdahl och deras närstående var inblandade i, uppmärksammades bland annat av Aftonbladet 2001.

Kulturprofilen hade tillgång till Akademilägenhet 

Den så kallade Kulturprofilen, som har nära band till Svenska Akademien, har haft tillgång till den fyrarummare som Akademien äger i Paris. Akademiens sekreterare Sara Danius skriver på sin blogg att mannen under en period haft ”som uppdrag att sköta Akademiens lägenhet i Paris”. 

Enligt Dagens Nyheter har han också tillgång till en enrumslägenhet i Gamla Stan som Akademien äger.  

SVT har upprepade gånger sökt Svenska Akademiens sekreterare Sara Danius och Akademiens ledning för en kommentar. Men de hänvisar till den utredning kring Akademien som pågår.

Otydligt regelverk  

Svenska Akademien har upprepade gånger fått kritik för hur de hanterar hyresrätterna i sina fastigheter, så sent som i somras uppgav den tidigare kanslichefen Odd Zschiedrich att man skärpt reglerna för hur fastigheterna fördelas.

I en intervju med Aftonbladet säger han att ”de gamla reglerna inte var helt uppdaterade” men att ”är det så att en lägenhet blir ledig och det är en hyreslägenhet, då går den till bostadsförmedlingen”. 

I en intervju i Göteborg-Posten 2009 sa dåvarande ständige sekreteraren Peter Englund att det finns en särskild policy för de investeringar som Akademien gör.  

Förvaltningen ska ske ”med etiska hänsyn och i enlighet med våra grundläggande värderingar”. 

SVT har utan framgång sökt akademiledamöterna Horace Engdahl, Göran Malmqvist, Thomas Riad, Kristina Lugn och Kjell Espmark för en kommentar.

Vet du mer? Kontakta reporter Simon Sarnecki (simon.pollack.sarnecki@svt.se) eller Knut Kainz Rognerud (knut.rognerud@svt.se).

Här är frågorna som Svenska Akademien inte vill svara på

  1. Har syftet med köpen av de exklusiva bostadsfastigheterna varit att gynna egna ledamöter och anhöriga?  
  2. Enligt stadgarna är Akademiens syfte att arbeta för att ”uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. I vilken mån bidrar lägenhetsfördelning till akademiledamöters familjemedlemmar till det syftet?  
  3. Vem är ansvarig för hyreskontrakten i Akademien? Är det fastighetschefen, vd:n för förvaltningsbolaget eller Akademiens ledamöter? I vilken mån uppstår jäv när dessa personer själva får lägenhetskontrakt? Har det funnits jävsituationer?  
  4. Vilken hyra betalar ledamöter, deras barn och anställda som bor i Akademiens fastigheter? Och i vilken mån är detta en löneförmån som är skattepliktig?  
  5. Enligt Stockholms stads bostadsförmedling ska alla privata privata fastighetsägare lämna hälften av sina hyreslägenheter till bostadskön. I vilken utsträckning har detta skett?  
  6. Vilka regler har Akademien kring lägenhetsfördelningen och varför vill Akademien inte redovisa eventuella regler?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.