Kraftwerks Florian Schneider är död

Uppdaterad
Publicerad

Florian Schneider var en av grundarna av det legendariska bandet Kraftwerk. Bandet var pionjärer inom elektronisk musik och har influerat mängder av artister som David Bowie, Blondie och Rammstein. Florian Schneider blev 73 år.

Florian Schneider har gått bort, bekräftar musikbolaget Sony i Berlin med hänvisning till medgrundaren Ralf Hütter, skriver Süddeutsche Zeitung.

Florian Schneider grundade Kraftwerk tillsammans med Ralf Hütter 1970 i Düsseldorf i dåvarande Västtyskland. De första två albumen, Kraftwerk och Kraftwerk 2, var helt instrumentala inom den experimentella rockgenren som kallas för krautrock.

1974 släppte bandet skivan Autobahn, en av de allra första elektroniska popskivorna någonsin. Bandet nådde stora framgångar och turnerade världen över.

Tio studioalbum

Kraftwerk släppte totalt tio studioalbum och har rönt stora framgångar med sin teknikhyllande och futuristiska framtoning trots att medlemmarna har hållit sig väldigt anonyma.

Florian Schneiders jobbade mycket med vocoding och tal-syntes i musiken. Den så kallade Robovoxen är ett signum för Kraftwerks sound.

Kraftwerk gjorde sig också kända för sitt användande av hemgjorda instrument och specialbyggda synthar. Det unika soundet som de skapade i sin studio, Kling Klang Studio, har inspirerat mängder av artister. David Bowies låt V-2 Schneider på plattan Heroes är en hyllning till Florian Schneider, och bandet Blondie inspirerades av Kraftwerks dansanta sound när de skrev sin hit Heart of Glass. Kraftwerk har också influerat hela techno-genren.

Florian Schneider lämnade bandet 2009, varför är oklart. 2014 prisades bandet med en Lifetime Achievement-grammy.

Florian Schneider blev 73 år. Enligt The Guardian gick han bort för en vecka sedan och hade en privat begravning.

Kraftwerk

Grundades i Düsseldorf, Tyskland, 1970, av Ralf Hütter och Florian Schneider. Debutalbumet ”Kraftwerk” släpptes samma år.

När bandet turnerade med sin genombrottsskiva Autobahn 1975 hade Hütter och Schneider fått sällskap av Wolfgang Flür och Karl Bartos, som kom att betraktas som Kraftwerks originalmedlemmar. Senare följde plattor som Radio-activity, Trans-Europe express, The man-machine och Computer world.

Mellan 1986 och 2003 släppte bandet inga album, men gjorde comeback med Tour de France Soundtracks. Under 2000-talet har gruppen turnerat med en 3D-installation vid namn ”1 2 3 4 5 6 7 8”. Så sent som 2019 spelade gruppen på Liseberg i Göteborg.

Text: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.