När restriktionerna släppte i februari kastade sig landets cirkusar på telefonen för att boka sommarturnéer. Föreställningarna kräver rejäla allmänna ytor och tillgång till el.
Tidigare har cirkusarna kunna återkomma till samma inkörda platser. Men nu är läget förändrat.
– Det visade det sig att kommunerna hade byggt padelhallar, utegym och staket. Det har varit stora problem att hitta spelplatser, säger Janne Näsström på Cirkusakademien, en ideell förening som arbetar med att främja cirkusverksamhet.
”Inkompetens och okunskap”
Sverige har tre turnerande cirkusar: Brazil Jack, Cirkus Rohdin och Cirkus Olympia som spelar nästan varje dag under sommarhalvåret. Transporterna är otympliga, en cirkus har svårt att köra några längre sträckor vilket kräver att det finns gott om platser att stanna på.
– Nu får man platsproblem två, tre dagar i veckan. Så var det inte förut, säger Janne Näsström som är kritisk till kommunerna.
– Det handlar om inkompetens och okunskap. På sikt undrar man om det kommer att finnas offentliga platser att arrangera kultur på.
Ny databas ska hjälpa
Oron för utomhuskulturens framtid delas av konsert- och teatervärlden. Därför har Cirkusakademien nu fått anslag på 600 000 kronor från Statens kulturråd för att kartlägga landets allmänna ytor.
Uppgifter om tillgänglighet, mått, el, avgifter och möjligheter till affischering kommer samlas i en databas och ska fungera som ett hjälpmedel för kulturarrangörer.
– Man ska kunna planera sina turnéer i lugn och ro och ha möjlighet att välja bort krångliga kommuner, säger Janne Näsström.
Se intervjun med Cirkusakademien i videon.