Kristoffer Leandoer berättar om beslutet att lämna Nobelkommittén. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Kristoffer Leandoer: Därför lämnade jag Nobelkommittén

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Leandoer lämnade sitt uppdrag som extern ledamot i Nobelkommittén i december förra året. Nu berättar har varför i en artikel i Svenska dagbladet. ”Vi som var med i Nobelkommittén blev brickor i Svenska Akademiens interna maktspel”, skriver han.

I en artikel i Svenska dagbladet skriver författaren Kristoffer Leandoer om varför han valde att lämna Nobelkommittén, som utser nobelpristagare i litteratur, i december 2019. I förra veckan berättade han om beslutet för albansk press, eftersom han bor i Albanien, men när svenska medier fått nys om hans uttalande valde han att ge en egen förklaring i Svenska dagbladet.

”Att Handke var värd Nobelpriset ansåg jag då och anser fortfarande stå utom allt tvivel. Däremot ansåg jag då liksom nu att det var ett beslut som hetsades fram, utan tillräcklig förankring”, skriver han.

Nobelpriset i litteratur 2020

Svenska akademiens hantering av den bland annat mediala uppståndelse som uppstod efter valet av Peter Handke som nobelpristagare i litteratur fick Kristoffer Leandoer att skämmas, och ledde honom även till att tro att Nobelkommittén endast utgjorde brickor i Akademiens interna maktspel.

”Redan i sina första uttalanden valde Akademien att hävda att detta var ett rent litterärt pris, som skulle diskuteras och förstås på rent litterära grunder”, skriver han.

Kristoffer Leandoer menar att han i efterhand tror att Akademien ville befästa sin egen litteratursyn som överlägsen allmänhetens genom att välja en kontroversiell författare som pristagare: ”att ett riktigt kontroversiellt pris, som skulle ge upphov till extra mycket gläfs, rentav sågs som önskvärt: här står vi och Handke på den rena litteraturens alptopp, låt hundarna hållas därnere i dyn bland Forumkvitton och begravningstal på Balkan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2020

Mer i ämnet