Röhsska museet, som stängs i 15 månader från och med den 27 februari 2017. Foto: Thomas Johansson / TT

”Känns som stadens politiker har drabbats av panik”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen blev det klart att Röhsska museet i Göteborg stänger 15 månader på grund av arbetsmiljöproblem. 19,4 miljoner i skattepengar tänkta till konsthantverk- och designutställningar kommer nu gå till att försöka stävja krisen, och av de sju planerade utställningarna kommer enbart en hinna visas innan museet stänger.

– Sedan 2006 har det varit den ena chefen efter den andra som inte har lyckats få ordning på det här. Och ingen av dem egentligen, förutom Tom Hedqvist under ett och ett halvt år, har haft någon ämneskunnighet och har kunnat driva museet åt rätt håll, säger Ingrid Norrman.

Ingrid Norrman är kulturchef på Göteborgs-Posten sedan förra året, innan dess var hon på Göteborgs-Tidningen. Hon har på nära håll bevakat Sveriges största designmuseum, Röhsska, i snart två decennier och institutionen har under dessa år gett upphov till många svarta rubriker. Framför allt under tiden med Ted Hesselbom, PR-mannen som blev museichef och fick Röhsskas besökssiffror att skjuta i höjden men vars tid också präglades av skandaler. 

Krisen på Röhsska

Elva chefer på fem år

Röhsska museet har haft elva chefer de senaste fem åren, och den dåliga arbetsmiljön har under dessa varit ett tämligen konstant problem. Förra året kritiserade två chefer den egna personalen i ett öppet brev, personalen kallades omogen och anklagades bland annat för att bedriva ett fult minspel.

Den senaste i raden av chefer rekryterades därför specifikt för att få bukt med personalsituationen. Men trots att det var inom personal Suzanne Erixons kompetens låg blev den psykosociala arbetsmiljön under hennes ledning värre än någonsin, och under hösten har facken på Röhsska vidtagit stridsåtgärder. Förra veckan slutade hon. Och fastän många av det senaste årets problem handlat om just Erixon väljer kulturnämnden i Göteborg att stänga museet i februari.

Misslyckats med att bygga en hållbar organisation

– Suzanne har lyckats med uppdraget att få en balans i museets ekonomi men hon har inte lyckats bygga en hållbar organisation, så det arbetet kvarstår, säger kulturförvaltningens direktör Anna Rosengren.

Anna Rosengren ser stängningen som en chans att komma till rätta med en komplex problematik. När jag frågar henne om hur hon ser på sitt eget ansvar säger hon att  problematiken pågått under en längre tid än de ett och ett halvt år som hon varit kulturförvaltningens chef.

– Att komma till rätta med det här under en så kort tid, parallellt som verksamheten är i full gång, det är nog svårt för de flesta att lyckas med, säger Anna Rosengren.

Gradvis nedstängning

Förutom arbetsmiljöproblemen har Röhsska haft stora ekonomiska problem. Två av museets fyra våningsplan är redan stängda, och en av Erixons åtgärder för att komma till rätta med ekonomin var att stänga museet på tisdagar. Men i februari stängs alltså hela huset.

Jag frågar kulturnämndens socialdemokratiska ordförande, Mariya Voyvodova, om hon inte ser stängningen som ett misslyckande.

– Misslyckande kan man kalla det, men för mig är detta att ta ansvar för arbetsmiljön, säger hon.

Långsiktiga negativa konsekvenser

Love Jönsson är intendent med samtida design som specialområde, samt skyddsombud, på Röhsska. Han befarar att Röhsskas rykte får sig en rejäl törn av åtgärden, som han kallar för en panikstängning.

– Ja, det känns som att våra politiker i staden har drabbats av panik. Man vill göra något drastiskt och resolut och så genomför man en sådan här åtgärd, som jag är rädd långsiktigt kan ha väldigt negativa konsekvenser för museet, säger han. 

Inför 2017 var 7 utställningar planerade. Enbart en av dessa, ”Sápmi runt hörnet”, kommer hinna visas innan museet stänger. Majoriteten av utställningarna var samarbeten med externa samlare, föreningar och företag.

– Det är väldigt viktigt att, för att kunna få sådana samarbeten till stånd, bedriver verksamheten på ett förutsägbart sätt. Om vi säger att vi ska visa en utställning så ska vi också göra det, säger Love Jönsson.

Anslagen består

Trots att museet stänger sin publika verksamhet i februari är anslagen det får desamma. Totalt 19,4 miljoner kronor i kommunala och regionala anslag. I stället för att visa de sju planerade utställningarna kommer pengarna att gå till att hantera personalkrisen i stället.

– Det här ser jag som medel som ska användas till utvecklingsarbetet på Röhsska museet, säger Mariya Voyvodova.

Borde de inte komma publiken till gagn, de här pengarna?

– Det är klart att de ska komma till gagn för publiken men just nu är det faktiskt en extraordinär situation. Jag tror inte att vi kan utveckla Röhsskas verksamhet om vi inte kommer till rätta med den psykosociala arbetsmiljön.

”Oerhört sorgligt”

Under den 15 månader långa stängningen omplaceras personalen inom kulturförvaltningen och under tiden ska man ägna sig åt arbete med organisation, struktur och kultur. På vilket sätt bestäms i en handlingsplan som ska vara klar i februari.

– Ett stort tomt hus... Det är ju fruktansvärt sorgligt att det går så långt att man tvingas stänga ett museum i 15 månader på grund av den psykosociala arbetsmiljön, säger Göteborgs-Postens kulturchef Ingrid Norrman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Röhsska

Mer i ämnet