Kritiken mot Folk och försvar ökar – ledarskribent hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Ledarskribenten Tove Lifvendahl ställer in sin medverkan på Folk och försvar med hänvisning till en antiintellektuell cancelkultur. Detta efter att man avbokat Iran-experten Rouzbeh Parsi.

– Styrelsen för Folk och försvar har hanterat en fråga om cancellering av en forskare på ett sätt som jag tycker är omdömeslöst, säger hon.  

Iran-experten och forskaren Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutet (UI), var bokad som talare för den årliga rikskonferensen Folk och försvar i Sälen för att prata om sanktioner som säkerhetspolitisk verktyg. 

Men efter att flera medlemsorganisationer och ungdomsförbund däribland MUF och Grön ungdom hotat med att hoppa av om inte Folk och försvar strök programpunkten, valde styrelsen i december att ställa in programpunkten.

”Motsatsen till en sund demokrati”

I en ledare i Svenska Dagbladet kritiserar Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör i samma tidning, styrelsens beslut och menar att cancelkulturen fått fäste bland organisationerna.

– Den här sortens kultur handlar om att stänga ute det man inte tycker om. Vilket jag tycker är raka motsatsen till det som bygger en robust och sund demokrati – nämligen att vi inte räds för att tycka olika, säger Tove Lifvendahl till Kulturnyheterna.

Av medlemsorganisationerna har Rouzbeh Parsi bland annat anklagats för att gå regimens ärenden då han i sin roll som analytiker ifrågasatt effekterna av långtgående ekonomiska sanktioner mot Iran.

Rouzbeh Parsi har tillbakavisat anklagelserna och istället menat att han utsatts för cancelkultur.

Enligt Tove Lifvendahl är Folk och försvars agerande ett hot mot det demokratiska samtalet.

– Problemet är när man låter cancelkulturen ta plats därför att det är en auktoritär och antiintellektuell kultur som säger att jag vill inte möta dig i debatt. Det är en utveckling av ett samhället som är otroligt farlig.

Utan organisationerna – ingen konferens

Kulturnyheterna har sökt Folk och försvar för en kommentar som hänvisar till sitt uttalande i SvD.  

Där skriver Göran Arrius, ordförande för Folk och försvar, att medlemsorganisationernas synpunkter väger tungt:

“Utan medlemsorganisationerna på Rikskonferensen vore det ingen Rikskonferens. Det var grunden för styrelsens beslut att avboka punkten med Rouzbeh Parsi, forskare vid Utrikespolitiska institutet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.