På torsdagen i centrala Stockholm framförde 39 operamusiker Fångarnas kör av Giuseppe Verdi. Samtidigt stämde åtminstone tre andra körer upp runt om i landet. Framträdandet, eller snarare framträdandena, är en protest mot att den höjda maxgränsen för publik på kulturevenemang uteblivit.
En av initiativtagarna är dramaturgen Göran Gademan som också ligger bakom ett upprop med över 10 000 underskrifter som lämnades över till kulturminister Amanda Lind efter framträdandet. Senare på dagen träffades de för ett samtal om restriktionerna.
– Amanda Lind var angelägen som att träffa oss som representanter om kulturen. Vi talade om konkreta lösningar om hur vi ska lösa det låsta läget. Men det är klart att man blir besviken när man förstår hur svårt det är, att man kanske måste ändra lagar för att nå det här, säger Göran Gademan.
Krav på regeringen
I namninsamlingen kräver undertecknarna att regeringen bland annat ger svar på varför de går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att tillåta 500 personer på olika kulturevenemang och varför de inte ser över möjligheten att öppna upp med ett visst antal personer per kvadratmeter.
De vill också veta varför andra regler gäller för restaurang och handel, än för kulturverksamheter. Antingen ska samma regler gälla för alla, eller så öppnar regeringen upp för en ändring, kräver undertecknarna.
– Vi blev provocerade när de inte höjde gränsen, men de öppnade upp krogar. Varför ska inte de följa coronalagarna som alla andra. Varför ska kulturen straffas? säger Göran Gademan.
I strid mot mötesfriheten?
I Svenska Dagbladet har dirigenten Patrik Ringborg har också höjt juridiska frågetecken kring maxgränsen på kulturevenemang. Enligt honom kan den rådande 50 personer-gränsen strida mot mötesfriheten. Åtgärden är inte längre proportionerlig till ändamålet, efter att Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson gått ut och sagt att en höjning av maxgränsen troligen inte skulle öka smittspridningen, menar han.
Se uppträdandet i klippet ovan.